Egészség

Zacher Gábor meglepő üzenetet küldött a száraz novemberrel kapcsolatban

900 ezer magyarnak egyáltalán nem ajánlja, hogy kipróbálják ezt a kihívást

A szakember szerint többen is vannak azok, akiknek ez a kihívás egyáltalán nem ajánlott, mert nagyon súlyos következményekkel járhat. A toxikológus erről a közösségi oldalában feltöltött videóban beszélt – írja az ATV.

Zacher Gábor meglepő üzenetet küldött a száraz novemberrel kapcsolatban
Zacher Gábor, magyar főorvos, oxyológus, illetve honvéd- és katasztrófaorvostan szakorvos, mentőorvos, címzetes egyetemi docens
Fotó: MH archív/Ficsor Márton

,,Van legalább 900 ezer olyan honfitársunk, aki abszolút mértékig ne próbálja ki ezt a kihívást. Ők az rma-k. Mi az az rma? Rendes magyar alkoholista" – magyarázta Zacher Gábor.

Mint mondta, ha ezek az emberek hirtelen abbahagyják az ivást, akkor 4-6 óra múlva elkezdenek izzadni, izgatottság, valamint szaporább pulzus jelentkezik náluk, majd ez az állapot egyre súlyosbodik.

A toxikológus szerint másfél-két nap múlva pedig kialakulhat a „klasszikus delirium tremens”, vagyis az alkoholmegvonási tünetegyüttes, amely az érintettek 3-5 százalékánál akár halállal is végződhet. A szakember azt is elmondta, ezt a kihívást inkább a szociálisivóknak ajánlja.

„Ha már a harmadik nap eszükbe jut, hogy hoppá, ma még nem ittam semmit, akkor az elgondolkodtató; nincs még baj természetesen, ők még nem alkoholbetegek, de valahol már ott állnak az előszobában, és majd – ha így megy tovább – kopogtatni fognak azon az ajtón, amire az van kiírva, hogy alkoholbetegek gyűjtője” – fogalmazott.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink