Egészség

Itt a mindeddig teljesen elképzelhetetlen védőoltás

Ijesztőnek tűnhet, mégis életeket menthet

Különös, ún. „fordított vakcinát" fejlesztettek, aminek célja az immunrendszer lebontása. Ez első olvasatra ijesztőnek tűnhet, mégis életeket menthet – írta az Origo.

Itt a mindeddig teljesen elképzelhetetlen védőoltás
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Frederic J. Brown

Az új védőoltás az autoimmun betegségben szenvedőknek lehet hatalmas segítség, vagyis olyan esetekben, amikor az immunrendszer „túlműködik”, és az ellen a szervezet ellen fordul, amelyet tulajdonképpen védelmeznie kellene. Ebbe a betegségtípusba tartozik többek között az 1-es típusú cukorbetegség, a szklerózis multiplex vagy a reuma.

A vakcinák általában úgy működnek, hogy megtanítják az immunrendszert, miként védekezzen a különféle kórokozók (baktériumok, vírusok) ellen. Most a Chicagói Egyetem kutatói létrehoztak egy „fordított vakcinát”, amely ennek az ellenkezőjét teszi.

Az új vakcina gyakorlatilag arra készteti az immunrendszert, hogy elfelejtsen egy specifikus molekulát.

Ez a kórokozók elleni küzdelemben hátrányt jelent, az autoimmun betegeknél azonban a gyógyulás kulcsa lehet.

A máj különleges képességét használja ki az új vakcina

Az immunrendszer T-sejtjeinek feladata, hogy felismerjék a nem kívánt sejtek felszínén lévő specifikus idegen antigéneket, és támadást indítsanak ellenük. A T-sejtek azonban nem tévedhetetlenek. Az olyan autoimmun betegségek esetében, mint a szklerózis multiplex (MS), az 1-es típusú cukorbetegség és a reumás ízületi gyulladás, a T-sejtek az egészséges szerveket és szöveteket tévesen idegen betolakodóknak tekintik.

A vakcina fejlesztése során a kutatók a máj kiválasztásban betöltött szerepét használták ki, hogy az immunrendszer ne kezelje ellenségként, és ne támadja meg a szóban forgó molekulát.

„Korábban bizonyítottuk, hogy ezzel a megközelítéssel megelőzhetjük az autoimmun betegségeket. Ebben a kutatásban az a legizgalmasabb, hogy megmutattuk, az olyan, már folyamatban lévő betegségeket is kezelhetjük, mint a szklerózis multiplex. Ez a gyakorlatba ültetve sokkal hasznosabb lehet” – ecsetelte a felfedezés jelentőségét Jeffrey Hubbell, a Nature Biomedical Engineering című rangos szakfolyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Ahelyett, hogy a vakcinával felpörgetnénk az immunitást, egy fordított védőoltással specifikus módon inkább lebontjuk azt – tette hozzá a szakember.

Jelenleg az autoimmun betegségeket általában immunszuppresszív gyógyszerekkel kezelik, amelyeknek nagy hátránya, hogy a teljes immunrendszer működését gátolják. A fordított vakcinák ezzel szemben célzottan működnek, és jóval kevesebb mellékhatással járna a használatuk.

A vakcina fejlesztése jelenleg a klinikai vizsgálatok 1-es fázisában tart, tehát egyelőre még messze vagyunk attól, hogy széles körben alkalmazni tudjuk a védőoltást. Az előzetes eredmények azonban rendkívül biztatóak.

Kapcsolódó írásaink