Egészség

Halálos szövődményei lehetnek a milliók által szedett koleszterincsökkentő gyógyszereknek

Ha fennáll a kockázat, azonnal abba kell hagyni a szedését

A sztatinokat szedő páciensek egy olyan életveszélyes állapotnak vannak kitéve, amely az arc izmainak gyengülését okozzák – figyelmeztetnek az egészségügyi szakértők, amiről a life.hu is írt.

Halálos szövődményei lehetnek a milliók által szedett koleszterincsökkentő gyógyszereknek
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A sztatinok, más néven HMG CoA-reduktázgátlók a koleszterin és triglicerid csökkentésére szolgáló gyógyszerek, melyek általában 20-50 százalékkal csökkentik az olyan szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mint a szívinfarktus és a szélhűdés.

A koleszterincsökkentő gyógyszereket szedő betegek myasthenia gravisról (egy ritka izomgyengeséggel járó autoimmun betegség – a szerk.) számoltak be lehetséges mellékhatásként a Medicines & Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) szerint.

A jelentések szerint a fenti mellékhatást egyelőre „nagyon kis számban” tapasztalták, de az alacsony számok ellenére az egészségügyi testület azt tanácsolja a betegeknek, hogy legyenek tisztában az állapot tüneteivel, amelyek közé tartozik a lógó szemhéj és a beszédzavar.

Az egészségügyi szakemberek azt mondták az orvosoknak, hogy tájékoztassák a pácienseiket arról, hogy milyen tüneteket kell keresniük, és amennyiben fennáll a myasthenia gravis gyanúja, azonnal hagyják abba a gyógyszer szedését – írja a The Sun cikke alapján a portál.

Kapcsolódó írásaink