Egészség

Frissít a Pfizer és a Moderna, jön az új oltás a koronavírus ellen

Az olyan variánsok, mint az Eris (EG.5) és a Pirola (BA.2.86) megjelenése szükségessé tette, hogy frissítsék a védőoltásokat

Évente lehet majd szükség a koronavírus elleni védőoltások frissítésére – nagyjából úgy, ahogy az az influenza elleni vakcinák esetében is van. A cél, hogy minden mutáció ellen védelmet nyújtson az oltás – írta a Hvg.

Frissít a Pfizer és a Moderna, jön az új oltás a koronavírus ellen
Képünk illusztráció
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Engedélyt adott az amerikai gyógyszerészeti hatóság (Food and Drug Administration, FDA) a Modernának és a Pfizernek, hogy frissítsék az mRNS-alapú, koronavírus elleni védőoltásukat. A cél, hogy a szérumok a vírus újfajta mutációival is el tudjanak bánni.

Az IFLScience megjegyzi: bár a fertőzés miatt már jóval kevesebben veszítik életüket vagy kerülnek kórházba az elmúlt évekhez képest, a járvány ha enyhébb tünetekkel is, de ugyanúgy terjed. A megbetegedések számának emelkedése pedig aggodalomra adhat okok.

Az olyan variánsok, mint az Eris (EG.5) és a Pirola (BA.2.86) megjelenése szükségessé tette, hogy frissítsék a védőoltásokat. A hatóság csak azután adott jóváhagyást, amíg nem bizonyosodott meg a két cég arról, hogy az újabb mutációk ellen valóban hatékonyan védhet az oltás.

Objektum doboz

A szakemberek úgy vélik, ha nem jelenik meg a covid egy merőben új mutációja, akkor a vakcinafrissítésre – az influenza elleni védőoltáshoz hasonlóan – évente kerülhet majd sor.

Kapcsolódó írásaink