Egészség

Összeestek az orvosok a nő vérétől

Ki kellett üríteni a sürgősségi osztályt is

Amikor a sürgősségi orvosok mintát vettek Gloria Ramirez véréből, az a történelem egyik legnagyobb orvosi rejtélyét okozta – írta meg a Ripost.

Összeestek az orvosok a nő vérétől
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Egy nő halála a történelem egyik legnagyobb orvosi rejtélyévé vált, amikor a körülötte lévő kórházi személyzet a padlóra zuhant, és a sürgősségi osztályt sürgősen evakuálni kellett.

A kaliforniai Riverside-ből származó Gloria Ramirezt negyedik stádiumú méhnyakrák miatt kezelték, amikor 1994. február 19-én a Riverside General Hospitalba szállították légzési nehézség és szapora szívdobogás miatt. Az egészségügyi személyzet megpróbálta lenyugtatni a 31 éves nőt, de amikor állapota rosszabbodott, és megállt a szíve, defibrillátor használata mellett döntöttek.

Ekkor kezdek el furcsa jelenségekre felfigyelni. Amikor levették a kétgyermekes nő ingét, a bőrét olajos réteg borította. Az asszonyból fokhagymaszag terjedt, amit előtte nem éreztek. Vért vettek a nőtől, a folyamatot végző Susan Kane először egy furcsa, vegyszeres, ammóniás szagra figyelt fel, majd égő arcára panaszkodott, nem sokkal később pedig elájult. A rezidens orvos, Julie Gorchynski vette át a kémcsövet, amiben furcsa, kristályos anyagokat látott úszkálni, kis idő elteltével pedig ő is szédülés és hányinger tüneteit érezte magán, majd elájult. Amikor a lélegeztető orvos, Maureen Welch is eszméletét vesztette, kitört a pánik: azonnal kiürítették a sürgősségi osztályt.

A The New York Times szerint a kórházi személyzet összesen hat tagja került kórházba a bizarr incidens során, míg a Discover Magazine később arról számolt be, hogy 23 sürgősségi alkalmazott betegedett meg legalább egy tünettel – beleértve az izomgörcsöket, görcsöket, hányingert és ájulást.

Objektum doboz

Gloria Ramirez 20.15-kor került a sürgősségi osztályra, háromnegyed órával később, 20.50-kor pedig halottá nyilvánították. A kirendelt halottkém, Dan Cupido először rendkívüli körülményként jellemezte a halál okát, később azt mondták, hogy a nő vesekárosodásban halt meg, ami a rákkal van összefüggésben.

Kezdetben azt gyanították, hogy valamilyen mérgező füst okozta a kórházi személyzet rosszullétét, így Gloria holttestét egy alumínium tartályba zárták, miközben a szakemberek veszélyes vegyi anyagok nyomait keresték a sürgősségi osztályon – de nem találtak semmit. A Gloria holttestén végzett későbbi boncolások szintén nem adtak választ a rosszullétekre.

Végül a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy semmilyen mérgezés nem történt, a legvalószínűbb magyarázatként a tömeghisztériát jelölték meg a nyomozás során – ezzel azonban sokan nem értettek egyet, a megbetegedő orvosok sem hittek ennek a teóriának, hiszen pszichés zavarok miatt nem kerültek volna többen is intenzívre, majd elhúzódó betegségek sem alakultak volna ki azoknál, akik a beteg közvetlen közelébe kerültek.

Egy másik lehetséges magyarázat szerint Gloria a fájdalmai csillapítására DMSO, vagyis dimetil-szulfoxid-tartalmú kenőcsöt használt, ami megmagyarázza az olajos bőrfelszínt, és a használók többségénél a fokhagymaíz is megjelenik, így ez a furcsaság is érthetőbbé válik. A szakértők szerint a szer a veseelégtelenség miatt halmozódott fel a mérgező hölgy szervezetében, a mentősök által adagolt oxigén reakciójának hatására kristályosodott ki a kémcsőben, a defibrillátor elektromossága pedig átalakította a DSMO-t mérgező gázokká, ami magyarázat lehet a kezelő személyzet rosszulléteire. Sokak szerint ez az elmélet semmilyen tudományos háttérrel nem bír, így az igazság már talán soha nem fog kiderülni.

Kapcsolódó írásaink