Egészség

Ilyen gyakran kellene alsóneműt cserélni

A megkérdezett kétezer amerikai közel fele kétnaponta vagy még ritkábban cserél alsóneműt

Míg sokaknak az a természetes, hogy mindennap tiszta bugyit vagy alsónadrágot vesznek fel, vannak emberek, nem is kevesen, akik napokig ugyanazt az alsóneműt hordják. De milyen gyakran kellene cserélni, és mi történik, ha kevesebbszer váltunk, mint szükséges? – írja a hazipatika.com.

Ilyen gyakran kellene alsóneműt cserélni
A koszos fehérnemű tökéletes környezetet biztosít a baktériumoknak és gombáknak, amelyek aztán fertőzéseket okozhatnak
Fotó: AFP/Timothy A. Clary

Már gyerekkorunkban megtanítják nekünk, hogy az alsónemű azon ruhadarabok közé tartozik, amelyet célszerű minél gyakrabban a szennyeskosárba hajítani. Éppen ezért érdekes, hogy egy néhány éve készült kutatásból például az derült ki, hogy a megkérdezett kétezer amerikai mintegy fele kétnaponta vagy még ritkábban cserél bugyit, alsónadrágot. „Én három napig viselem ugyanazt a boxert, így sokkal egyszerűbb, hiszen kevesebb a mosnivaló, és őszintén szólva sokszor el is felejtkezek róla” – mondta az egyik válaszadó, a 21 éves, kollégista Kellen.

Marisa Garshick bőrgyógyász viszont arra figyelmeztet, hogy bár környezetvédelmi szempontból valóban előnyösebb a kevesebb mosás, ha az egészségünkről van szó, igenis önzőnek kell lenni. „A koszos fehérnemű tökéletes környezetet biztosít a baktériumoknak és gombáknak, amelyek aztán fertőzéseket okozhatnak. Nem beszélve arról, hogy a bugyi vagy alsónadrág gyakran széklettel szennyezett, ami szintén nem egészséges” – ezt a riasztó információt már Sherry A. Ross szülész-nőgyógyász tette hozzá.

A nem megfelelő intim higiénia pattanások kialakulásához is hozzájárulhat a kényes területen. A többször hordott alsónemű magába gyűjti az izzadságot, piszkot, illetve a különféle kórokozókat, és mivel a szennyezett anyag közvetlenül érintkezik a bőrrel, csúnya bőrhibákat okozhat – mondja Garshick doktor. Minél tovább viselünk egy alsóneműt, annál nagyobb a veszélye annak, hogy irritációt, fertőzést tapasztalunk a nemi szervek környékén, így doktor Ross.

Garshick szerint egyértelmű, hogy mindennap tiszta alsóneműbe kell bújni, vannak azonban helyzetek, amikor az ennél gyakoribb csere is indokolt lehet. Ha nagyon leizzadtunk, például edzés után, vagy ha eláztunk egy nagy eső során, váltsunk bugyit, alsónadrágot, de ugyanúgy célszerű ezt megtenni, ha az alsónemű széklettel, menstruációs vérrel szennyezett, esetleg valamilyen intim fertőzéssel küzdünk.

Kapcsolódó írásaink