Egészség

Sült rizs szindrómára figyelmeztetnek az orvosok: halált okoz a népszerű élelmiszer

Az egyik leggyakoribb köretről van szó. Nagyon vigyázzunk vele!

Nemrégiben egy fiatal diák meghalt, miután megevett egy tányér újramelegített spagettit. Az eset sokakat megrémített, és mindenki tudni szeretné, hogy mi volt az oka a szomorú halálesetnek, valamint hogy hogyan kerülhetők el az ilyesféle tragédiák. Kevesen tudják, de vannak olyan alapvető élelmiszerek, amelyek – amennyiben nem megfelelően tároljuk őket – halálos bacilusoknak adnak otthont. Így tehát érdemes nagyon figyelni arra, hogy mit hogyan tárolunk – írta a Borsonline.

Sült rizs szindrómára figyelmeztetnek az orvosok: halált okoz a népszerű élelmiszer
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A spagetti miatt meghalt fiatal halálát valójában egy ún. sült rizs szindróma okozta. Vannak ugyanis olyan ételek, amelyeket ha szobahőmérsékleten hagyunk, és nem helyezzük hűtőbe, akkor halálos bacilus telepszik meg rajta, s ez emberi életeket is követel. A Bacillus cerus elszaporodása toxint termel, amely miatt az ember hányást és hasmenést észlel, s drasztikus esetben meg is hal. Sajnos az antibiotikumok nem hatásosak ellene.

Fontos tudni, hogy ez az ételmérgezés egy speciális fajtája, amely csak bizonyos száraz élelmiszereknél jelentkezhet. Miután tehát megfőztük a rizst vagy a tésztát, semmiképpen ne hagyjuk szobahőmérsékleten. Amikor már nem forró, tegyük hűtőbe, így ugyanis elkerülhető a Bacillus cerus elszaporodása.

A belga diák ezzel nem volt tisztában, ő napokig hagyta a tésztát szobahőmérsékleten. Miután megette, elment edzésre, de gyomorfájdalomra panaszkodott, és hazament. Hányt és hasmenése volt, majd a tüneteit megpróbálta kialudni. Sajnos azonban már soha nem ébredt fel, a szülei holtan találtak rá a szobájában – írja a Mirror.

Kapcsolódó írásaink