Egészség
Betegséget is okozhat az étteremben vásárolt jeges innivaló
Élelmiszer-tudományi kutató szólalt meg

Baj akkor történik, ha valaki piszkos kézzel áll neki a jégkészítésnek, vagy a művelet során a víz beszennyeződik – idézi Dr. Bryan Quoc Le élelmiszer-tudományi kutatót a portál.
Bárokban, éttermekben, szállodákban, kórházakban, sőt még az idősotthonokban is használnak jégkészítő gépeket, és mint a legtöbb hasonló eszközt, ezeket is rendszeresen tisztítani kell. Ha magában a gépben bármilyen szennyeződés van, az átterjedhet a jégre. Ilyen például a csővezetékekben vagy a szívócsövekben megtelepedő penész és baktériumok.
A jégben lévő penész légzőszervi megbetegedéseket okozhat és allergiás reakciókat válthat ki. Emellett a penész más egészségre káros baktérium és mikroorganizmus táplálékforrásául is szolgálhat, így táptalaja lehet további kórokozóknak. Leggyakrabban hasmenést, hányást, gyomorgörcsöt, lázat, hányingert és véres székletet okozhatnak a kórokozók.
A fertőzött jégkészítő gépektől azonban nem kell túlzottan aggódnunk a szakértő szerint, de ha aggódunk, kérhetjük az italt jég nélkül.