Egészség

Újabb gyilkos vírus jelent meg, ketten már meg is haltak

A vírus fertőzött élelmiszerrel és a fertőzött személlyel való érintkezés során is továbbítható

A dél-indiai Kerala államban két ember halálát okozta a ritka Nipah vírus, számolt be a BBC cikke alapján a karpatalja.info.

Újabb gyilkos vírus jelent meg, ketten már meg is haltak
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az egyik haláleset a hónap elején, a másik pedig augusztus 30-án történt, mindkettő Kozhikode kerületben, közölték tisztviselők.

Az áldozat két hozzátartozójának is pozitív lett a vírustesztje, és kórházban vannak. 2018 óta ez a negyedik Nipah-járvány Keralában.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a Nipah-vírus fertőzés egy zoonózisos betegség, amely állatokról, például sertésekről és denevérekről terjed az emberre. A vírus fertőzött élelmiszerrel és a fertőzött személlyel való érintkezés során is továbbítható.

A vírussal fertőzötteknél néha nem mutatkoznak észrevehető tüneteket, míg mások akut légzőszervi problémák jeleit mutatják. Súlyos esetekben a Nipah-fertőzés encephalitishez, az agyat érintő súlyos betegséghez vezethet.

A vírussal fertőzöttek halálozási aránya magas, mivel nincs gyógyszer vagy vakcina a fertőzés kezelésére, ami a tünetek enyhítésére és általános kezelésre korlátozódik.

Mansukh Mandaviya indiai egészségügyi miniszter kedden közölte, hogy a szövetségi kormány szakértői csoportot küldött az államba, hogy értékelje a helyzetet, és segítse az állam kormányát a járvány kezelésében.

Kapcsolódó írásaink