Egészség

Férfimeddőséget okoz Isten szőlője

Hamarosan akár már tabletta formájában is kapható lesz, fogamzásgátlóként

Számos férfi agyában megszületett már a gondolat, hogy párja hormonháztartásának védelmében inkább ők szednének fogamzásgátló tablettát. Évtizedes kutatás most azt mutatja, hogy ez hamarosan elérhető lesz a férfiak számára – írja a promotions.hu.

Férfimeddőséget okoz Isten szőlője
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Lundquist Institute kutatói olyan innovatív megoldáson dolgoznak, amely biztonságos, hatékony és visszafordítható folyamatot eredményezhet a szájon át bevehető, férfiak számára fejlesztett fogamzásgátló tablettában. Az egyelőre kisemlősökön tesztelt klinikai eredmények igen kecsegtetőnek bizonyulnak – írta érdekes tanulmányában a sciencedaily.com.

A Tripterygium wilfordii nevű kínai gyógynövényből (amelyet Isten szőlőjének is hív a mandarin nyelv) kivont triptonid nevű vegyület napi fogyasztása olyan megváltozott spermiumokat generál, amelyek minimálisan vagy egyáltalán nem képesek a mozgásra, így ennek következtében 3-5 hét átmeneti meddőséget okoznak a férfiak esetében. A kezelés leállítása után a kísérleti eredmények azt igazolják, hogy a hímek kb. 4-6 héten belül újra termékenyek lesznek és egészséges utódokat hozhatnak létre. Sem a rövid, sem a hosszú távú triptonid kezelés során nem észleltek észrevehető vagy maradandó mellékhatásokat.

Minden adatuk ennek függvényében arra utal, hogy a triptonid nagyon ígéretes, nem hormonális fogamzásgátló szer lehet a férfiak számára, ráadásul úgy tűnik, hogy megfelel a fogamzásgátló gyógyszerek kritériumainak is, beleértve a biológiai hozzáférhetőséget, a hatékonyságot, a visszafordíthatóságot, és a biztonságot.

A kísérletet vezető Dr. Yan úgy nyilatkozott a kutatásról, hogy ez a vegyület valóban alkalmas lehet férfiaknak szánt fogamzásgátlónak, ugyanis az alsóbbrendű főemlősökön végzett tanulmányok ezt támasztják alá. Hamarosan meg is kezdik a klinikai vizsgálatokat, hogy a férfi fogamzásgátló tabletta valósággá válhasson.

Ez a felfedezés egy olyan gyógyszeripari termékcsaládot hozhat létre, amely biztonságossá teheti a párok családtervezését.

Kapcsolódó írásaink