Egészség

Halálos lehet ez a gyümölcslé gyógyszerrel

A leggyakoribb tünetek közé a szapora szívverés, a légszomj, a gyomor-bélrendszeri vérzés és a veseelégtelenség tartozik

Sokan isznak reggel gyümölcslevet, mint ahogy az is gyakori, hogy az emberek ébredés után veszik be a gyógyszerüket. Nem mindegy azonban, hogyan: ha például grapefruitlével veszünk be bizonyos gyógyszereket, az olyan folyamatokat indíthat be, ami akár tragédiához is vezethet – írta meg a hazipatika.com.

Halálos lehet ez a gyümölcslé gyógyszerrel
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Egyre több kutatás mutatja ki, hogy a grapefruitban nagy koncentrációban előforduló, furanokumarinoknak nevezett kémiai vegyületek két tagja befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását, vagyis csökkentheti vagy épp fokozhatja azok felszívódását. Olyannyira, hogy szélsőséges esetben akár bele is halhat, ha közvetlenül a gyógyszer mellé iszik ennek a gyümölcsnek a levéből. A szóban forgó vegyületek a grapefruit mellett a pomelóban, a bergamott narancsban és a sevillai narancsban is megtalálhatók, amiből leginkább lekvárt szoktak készíteni – írja a Science Alert cikke alapján a portál.

A grapefruitlé blokkolhatja az egyes gyógyszereket lebontó enzimek működését, és így akár a kiürülés is elmaradhat.

Amennyiben a metabolizmus leáll vagy drasztikusan lelassul, ám továbbra is szedjük az előre megállapított adagot, akkor több gyógyszer kerül a vérbe, és hosszabb ideig marad a szervezetben, ez pedig túladagolást okozhat.

A leggyakoribb tünetek közé a szapora szívverés, a légszomj, a gyomor-bélrendszeri vérzés és a veseelégtelenség tartozik, de szélsőséges esetben akár halálos kimenetelű is lehet.

Kapcsolódó írásaink