Egészség

Allergiások figyelem! Ezekben a napokban nagyon magas lesz a pollenterhelés + VIDEÓ

A parlagfű virágzása augusztus első napjaiban veszi kezdetét

Hazánkban közel két és félmillió ember szenved allergiás megbetegedésben. Az allergiások csaknem fele a virágporra (pollenre) érzékeny, amelyek közül első helyen az épp most virágzó, országszerte tüneteket okozó parlagfű áll – írja a Magyar Nemzet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábban már tájékoztatott, hogy az idei évben a parlagfű tömeges pollenszórása augusztus első napjaiban veszi kezdetét, a szezon tetőzése pedig az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

Jelezték azt is, hogy a parlagfűszezon erősségét nagyban befolyásolja az augusztusi és szeptemberi hónapok időjárása. A pollenterhelést a tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt.

Objektum doboz

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése szerint ezekben a napokban a parlagfű pollenkoncentrációja már a nagyon magas tartományban alakulhat. Augusztus 27-én pedig a Dunántúl és az Alföld déli részein akár az extrém magas szintet is elérheti a parlagfű virágporának koncentrációja.

Ennek következtében a parlagfűre érzékenyeknél már közepes/erős tünetek jelentkezhettek, melyek a pollenkoncentráció emelkedés hatására fokozódhatnak, jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés.

Éppen ezért a parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. Enyhíthetik tüneteiket azzal is, ha minden este lefekvés előtt hajat mosnak, gyakran és alaposan porszívóznak a lakásban vagy nedves ronggyal letörlik a port. Érdemes ilyenkor az ágyneműt is gyakrabban cserélni, különösen a párnahuzatot. Azt javasolják lehetőleg kerüljék el a szabadban történő szárítást.

A tájékoztatás szerint a kifejlett parlagfű terjedése ellen leghatékonyabban felmagzás előtt, bimbós vagy virágos állapotában végzett kaszálással lehet védekezni, amely a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége. A lakosság által észlelt parlagfüves területek NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) vagy a PME (Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület) oldalán keresztül könnyedén bejelenthetők.

Kapcsolódó írásaink