Egészség

Édesség segíthet a rák leküzdésében

Ez a felfedezés új távlatokat nyithat a súlyos, halálos betegség kezelésében

A Hongkongi Baptista Egyetem friss kutatása szerint az édesgyökérben található egyik vegyület, az izoliquiritigenin (ISL) hatékony lehet a hasnyálmirigyrák megfékezésében. Az édesgyökeret leginkább a medvecukorból ismerjük, a közismert, ám megosztó édességnek ez és az ánizs adja a jellegzetes ízét – írta meg a life.hu.

Édesség segíthet a rák leküzdésében
Édesgyökér
Fotó: Wikipedia

Joshua Ko Ka-Shun, az egyetem Kínai Orvostudományi Karának docense elmondta, elkezdődtek a vizsgálatok a hasnyálmirigyrákos eseteknél, ám figyelmeztette az embereket, hogy ne fogyasszanak túl sok édesgyökeret a kutatáson felbuzdulva.

A medvecukor a krumplicukor mellett az egyik legmegosztóbb édesség: van, aki imádja, és van, aki teljes szívből gyűlöli. Ez az ánizsos aromája miatt lehet, ami sok embert taszít, pedig nem az ánizs, hanem a gyógyhatású édesgyökér az alapja.

Tudni kell, hogy a rákos megbetegedések közül ennél a legalacsonyabb – ötszázalékos – a tízéves túlélési aránya – írja a Cancer Research UK nyomán a Mirror.

A kutatók arra jutottak, hogy az édesgyökér fokozta a betegség kezelésére általánosan használt gyógyszerek hatását, enyhíti a kezelések mellékhatásait, és segít csökkenteni a daganat méretét.

A hasnyálmirigyrák kevésbé ismert tünetei közé tartozik az Oxfordi Egyetem tavalyi tanulmánya szerint a bőr sárgás elszíneződése, a sötét vizelet, gyomor- és bélvérzés, és a fokozott szomjúságérzet is. Ezen nem specifikus tünetek mellett komoly jelei már csak akkor vannak a betegségnek, amikor az előrehaladott és nehezen vagy egyáltalán nem gyógyítható.

Kapcsolódó írásaink