Egészség

Feltalálták a rákellenes gyógyszert

Amerikai tudósok létrehoztak egy olyan rákellenes, AOH1996 elnevezésű gyógyszert, amely az eddig kutatások szerint megsemmisít minden szilárd rákos daganatot, miközben más sejteket érintetlenül hagy.

Feltalálták a rákellenes gyógyszert
Linda Malkas professzor szerint nagyon bíztatóak a kutatások
Fotó: Facebook

Az AOH1996 elnevezésű kísérleti rákellenes szer a Los Angeles-i Hope of City Hospital, Amerika egyik legnagyobb rákközpontja 20 éves kutatásának és fejlesztésének a csúcspontja. A The Sun beszámolója szerint a szer a rákban található fehérjét célozza meg, amely elősegíti a daganatok növekedését és szaporodását. Korábban a fehérjét – a proliferáló sejtmagi antigént (PCNA) – kezelhetetlennek tartották.

Linda Malkas professzor, a gyógyszer egyik fejlesztője elmondta: „A PCNA olyan, mint egy nagy repülőtéri terminálcsomópont, amely több kilépőkapuval rendelkezik. Az adatok azt sugallják, hogy a PCNA egyedülálló módon módosul a rákos sejtekben, és ez a tény lehetővé tette számunkra, hogy olyan gyógyszert tervezzünk, amely csak a PCNA formáját célozza meg a rákos sejtekben”– magyarázta a professzor.

Az AOH1996-ot 70 különböző rákos sejten tesztelték a laboratóriumban – köztük prosztatából, petefészekből és méhnyakból vett mintákkal is –, és mindegyik ellen hatott.

Bár a kezdeti eredmények ígéretesek, az eddigi tanulmányok csak arra a következtetésre jutottak, hogy az AOH1996 képes elnyomni a tumor növekedését sejt- és állatmodellekben. Ha a kutatás befejeződik, remélhetőleg az új gyógyszer rákos betegek millióinak segít majd.

Kapcsolódó írásaink