Egészség

Ennyi ideig élhet rákkal, mielőtt rájönne

Ráktípusok korai és későbbi stádiumának tünetei

Mit jelent az, hogy tünetmentes egy rákbetegség, és milyen jelei lehetnek? – teszi fel a kérdést cikkében az egeszsegkalauz.hu.

Ennyi ideig élhet rákkal, mielőtt rájönne
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Tünetmentes szakaszában a beteg számára észrevétlen is lehet a rák jelenléte, épp ezért gyakran a betegség diagnosztizálása csak a rutinszerű szűrővizsgálatok vagy egyéb jellegű vizsgálatok során, „véletlenül" történik meg.

A rák tünetmentes szakaszában való felismerése és diagnosztizálása kulcsfontosságú a korai kezelés és gyógyulás szempontjából. Az időben történő felismerés és kezelés lehetőséget ad arra, hogy a betegséget kezdeti szakaszában hatékonyabban kezeljék, és csökkentsék a szövődmények vagy a betegség súlyosbodásának kockázatát.

Ezért rendkívül fontos, hogy mindenki rendszeresen részt vegyen az ajánlott szűrővizsgálatokon, amelyek célja a rák korai felismerése, még akkor is, ha nincsenek konkrét tünetei, panaszai. Az időben történő diagnózis elengedhetetlen a megfelelő kezelési terv kidolgozásában, és a betegség kezelésében.

Ezek az általános tünetet utalhatnak rákos megbetegedésre

1. Fáradtság

2. Étvágytalanság és súlycsökkenés

3. Láz és éjszakai izzadás

4. Bőrelváltozások

5. Véres vagy gennyes váladékozás

6. Nehézlégzés és köhögés

7. Állandó fájdalom

8. Változó székletürítés

9. Vizeletürítési és szexuális zavarok

Fontos kiemelni, hogy ezek a tünetek nem mindig jelentenek rákot, és más, kevésbé súlyos betegségekhez is kapcsolódhatnak. Ha valaki bármelyik tünetet észleli magán, fontos, hogy minél előbb konzultáljon egy orvossal, aki megfelelő vizsgálatokat után meghatározhatja a tünetek okát – derül ki a portál összeállításából.

Ez a táblázat áttekintést nyújt azokról a gyakori rákos megbetegedésekről, amelyek korai szakaszában gyakran, alig, vagy egyáltalán nem mutatnak tüneteket, és áttekintést nyújt arról, hogyan észlelik és diagnosztizálják őket:

A rák típusa Általában hogyan észlelik és diagnosztizálják
hererák A herék rendszeres önellenőrzése során árulkodó csomót lehet kitapintani a herezacskóban, de ez a tünet nem mindig van jelen.
méhnyakrák A rendszeres PAP-kenet segíthet a rákmegelőző sejtek kimutatásában.
hasnyálmirigyrák A tünetek kezdetben nem erőteljesek, általában csak akkor válnak észrevehetővé, amikor a rák előrehaladott stádiumban van.
mellrák A hererákhoz hasonlóan az önellenőrzés gyakran észlelheti a mellben lévő csomókat vagy egyéb elváltozásokat, amelyek korai stádiumú emlőrákra utalnak. A rendszeres mammográfiás vizsgálatok kritikus fontosságúak a daganatok kimutatásában.
prosztatarák A kezdeti szakaszban általában nincsenek tünetek. A prosztataspecifikus antigén- (PSA-) teszt képes kimutatni a prosztatarákhoz kapcsolódó markereket a vérben.
petefészekrák A tünetek eleinte nem nyilvánvalóak, de amikor jelentkeznek, hirtelenek és tartósak. A petefészekrák diagnosztizálására használható tesztek közé tartozik a teljes vérkép, a rák-antigénteszt és más csírasejtes tumorteszt.
tüdőrák A tüdőrák jelei közé tartozik a gyakori köhögés és a rekedtség. Az orvos fizikális vizsgálattal, képalkotó tesztekkel és a köpet mikroszkópos vizsgálatával diagnosztizálja.
bőrrák Gyakran a beteg nem érez semmilyen tünetet, ám még kis anyajegyek, elváltozások, foltok is jelezhetnek bőrrákot.
vastagbélrák Ez a lassan növekvő rák sokáig elhúzódhat, mielőtt a tünetek megjelennének. A kolonoszkópia továbbra is a legjobb teszt a rákos vastagbélpolipok kimutatására.
veserák A veserák korai szakaszában általában nem okoz tüneteket. A teljes vérkép és fizikális vizsgálat gyakran az első jele annak, hogy egyik vagy mindkét vese rákos.

A tünetmentes daganatok korai és későbbi stádiumú tünetei:

A rák típusa Korai tünetek A későbbi stádiumú tünetek
húgyhólyagrák vér a vizeletben alsó hátfájás; vizelési képtelenség
mellrák csomó a mellben a mell vagy a kar duzzanata; fájdalom
vastagbélrák, végbélrák a székelési szokások megváltozása; véres széklet megmagyarázhatatlan fogyás; hányinger; gyengeség
endometrium rák kóros vérzés hasi fájdalom és puffadás; a székelési szokások változásai
veserák alsó hátfájás, gyakran az egyik oldalon; vér a vizeletben megmagyarázhatatlan fogyás; láz
leukémia influenzaszerű tünetek; könnyű sérülés csont- és ízületi fájdalom; gyengeség; duzzadt nyirokcsomók
májrák sárgás bőr (sárgaság); jobb oldali fájdalom hasi fájdalom; hányás; gyengeség
tüdőrák tartós vagy súlyosbodó köhögés; vér felköhögése folyadék a tüdőben; súlyos fáradtság; légszomj
melanóma szabálytalan alakú vagy sötétedő anyajegy megkeményedett csomó a bőr alatt; duzzadt nyirokcsomók
non-Hodgkin limfóma duzzadt, fájdalommentes nyirokcsomók; fáradtság fogyás; láz; hasi fájdalom; éjjeli izzadás
hasnyálmirigyrák sárgaság; hátfájás; fáradtság duzzanat; emésztési problémák; fogyás
prosztatarák vizelési nehézség; vér a vizeletben húgyhólyagproblémák; a bélkontroll elvesztése; lágyéki fájdalom
pajzsmirigyrák csomó a nyakban; a hang megváltozása légzési gondok; torokfájás; nyelési nehézség

Kapcsolódó írásaink