Egészség

Jó hír a kávésokank és egy ok, amiért érdemes akár megszeretni is

Tejjel fogyasztva a kávé nagymértékben fokozhatja a „fekete leves” gyulladáscsökkentő hatását egy dán kutatócsoport szerint.

A gyulladások gyakoriak és nem ritkán kínzó problémákat okoznak az életünkben. A természet azonban minden bajra kínál megoldást. A polifenolokról, a növényekben, gyümölcsökben és zöldségekben található antioxidáns anyagokról régóta köztudott, hogy gyulladáscsökkentő hatásúak. Sőt, gátolják azokat a folyamatokat, amelyek a sejtek pusztulásához vezetnek, és megakadályozzák bizonyos betegségek kialakulását, lassítják a szervezet leépülését – tulajdonképpen az öregedést.

A kávé az antioxidánsok e csoportjának értékes forrása, de csak addig, amíg nem kutyulunk bele semmit – vélték mostanáig. A dániai Koppenhágai Egyetem tudósai azonban a kávéban lévő polifenolok tulajdonságait és a tejfehérjével való kölcsönhatásukat vizsgálva éppen ellenkező következtetésre jutottak, amelyet a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban publikáltak.

Kiderült, hogy a tej hozzáadása a kávéhoz nemhogy nem károsítja az ital jótékony tulajdonságait, hanem fokozza azokat. A csoport immunsejteken végzett kísérletet, amelyekben mesterségesen gyulladást idéztek elő. Ezután az érintett sejtek első csoportját tiszta polifenolokkal, a sejtek második csoportját pedig „tejeskávéval” „kezelték. A tapasztalat: a polifenolok reakcióba léptek a fehérjemolekulák alkotórészeivel, az aminosavakkal, és ennek eredményeként a „tejeskávéval” kezelt sejtcsoport kétszer olyan hatékonyan küzdött a gyulladás ellen, mint a másik.

De vajon ugyanez a reakció jelentkezik-e egy szokásos csésze reggeli tejeskávéban is? A tudósok erre a kérdésre is magabiztosan válaszoltak: igen. Tehát a reggeli tejeskávé mértékkel fogyasztva bizony egészséges.

Kapcsolódó írásaink