Egészség

India lakosságának több mint tíz százaléka cukorbeteg

India lakosságának 11,4 százaléka, azaz mintegy 101 millió ember cukorbeteg – írta a BBC hírportálja pénteken egy friss tanulmányra hivatkozva.

A Lancet orvosi szakfolyóirat aktuális számában megjelent, az indiai egészségügyi minisztérium megbízásából készült kutatás azt is megállapította, hogy 136 millió ember, vagyis a lakosság 15,3 százaléka élhet prediabétesszel. Ez a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot, amikor a vércukorszint már meghaladja a normálisnak tekintett felső határértéket, de még nem éri el a cukorbetegség diagnózisának küszöbértékét.

A cukorbetegség azért alakul ki, mert a beteg szervezete nem termel elegendő inzulint, vagy nem megfelelő érzékenységgel reagál rá.

A tanulmány elsőként vizsgálta az összes indiai államot, hogy felmérje a nem fertőző betegségek okozta terheket.

A kutatók megállapították, hogy a cukorbetegség előfordulása Indiában sokkal gyakoribb, mint azt korábban becsülték. Az Egészségügyi Világszervezet korábban úgy számolt, hogy 77 millió ember szenved cukorbetegségben, és közel huszonötmillióan prediabéteszesek.

„Ez egy ketyegő időzített bomba” – mondta R. M. Andzsana, a tanulmány vezető szerzője a The Indian Express című napilapnak.

„Ha valaki prediabéteszben szenved, az felénk nagyon-nagyon gyorsan alakul át cukorbeteggé: a prediabéteszben szenvedők több mint hatvan százaléka a következő öt évben cukorbeteg lesz” – magyarázta.

Az egy évtizedig tartó vizsgálatot a Madrasz Cukorbetegség-kutató Alapítvány az Indiai Orvosi Kutatási Tanáccsal (ICMR) közösen végezte, és 113 ezer húsz év feletti résztvevőt vont be India minden államából.

A cukorbetegség Goában (26,4 százalék), Puduccseriben (26,3 százalék) és Keralában (25,5 százalék) fordult elő a legnagyobb arányban, de a korábban kevésbé érintett Uttar Prades, Madhja Prades és Bihar államban is meredeken emelkednek a számok.

A tanulmány szerint a diabétesz gyakoribb volt a városi, mint a vidéki területeken.

„Egyebek között a változó életmód, a magasabb életszínvonal, a városokba költözés, a rendszertelen munkaidő, a mozgásszegény életmód, a stressz, a környezetszennyezés, az étkezési szokások megváltozása és a gyorséttermi ételek könnyű hozzáférhetősége az oka annak, hogy Indiában növekszik a cukorbetegség” – mondta Rahul Baxi, a Mumbai Kórház diabetológusa a BBC-nek.

A szakértő szerint a diabétesz a gyerekek körében is egyre gyakoribb.

A cukorbetegség világszerte körülbelül minden tizenegyedik felnőttet érinti, és növeli a szívroham, a stroke, a vakság, a veseelégtelenség és a végtagamputáció kockázatát.

Kapcsolódó írásaink