Egészség

Orvosmeteorológia: A pénteki változékony időt ők viselik a legnehezebben

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint már nem csak az időjárás-érzékenyek, hanem mások is megszenvedhetik a változékony időt

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint már nem csak az időjárás-érzékenyek, hanem mások is megszenvedhetik a változékony időt – írta meg az egeszsegkalauz.hu.

Orvosmeteorológia: A pénteki változékony időt ők viselik a legnehezebben
Fotó: MH archív/Sárközy György

A tartósan magas páratartalom egyre többeknél okozhat kellemetlenségeket, és ez nem csak az időjárás-érzékenyekre igaz!

Az idősek és a szívbetegek a leginkább veszélyeztetettek: a diszkomfortérzet mellett nehézlégzés is felléphet, ezen kívül vérnyomás-ingadozást, keringési rendellenességeket is lehet tapasztalni. Ha ön is érintett, akkor ajánlott kerülni a megerőltető fizikai munkát, a pihenés javíthat az állapotán átmenetileg. A stressz szintén nagy igénybevételt jelenthet, ezért próbálja tudatosan is kerülni a konfliktusos helyzeteket.

A zivatarok területén az asztmások állapota romolhat elsősorban, és egyesek a vihar előtt ok nélküli nyugtalanságot, izgatottságot is tapasztalhatnak. A változékonyság több napig jellemző lesz, de a hétvégén már magasabb hőmérsékletekkel, fokozódó fülledtséggel, ami bizonyos esetekben tovább növelheti a terhelést!

Balesetveszély

Az utakon a türelmetlenség mellett a figyelmetlenség és a kialvatlanság is nagy problémát jelenthet, mindez pedig a veszélyes időjárási körülményekkel párosulva rendkívül megnöveli a balesetveszélyt. A vízátfolyásokra különösen ügyeljen, a nedves burkolaton megnövekszik a féktávolság. Az átmenetileg megerősödő szél rontja a menetstabilitást.

Milyen idő lesz pénteken?

Pénteken záporokkal, zivatarokkal tarkított fülledt időre van kilátás. Helyenként felhőszakadás, jégeső továbbra is előfordulhat. A szél ismét zivatarok környezetében lehet átmenetileg erős, akár viharos. Sokfelé lehet párás, ködös a hajnal. A csúcshőmérséklet 21 és 27 fok között alakulhat.

Kapcsolódó írásaink