Egészség
Ezt teszi a testeddel egyetlen korty romlott tej
Nem kell pánikba esni, ha lejárt tejet ittunk

A Mindmegette összefoglalta, hogy mi a teendő, ha ilyen helyzetbe kerülünk, vagy esetleg már el is fogyasztottuk a megromlott terméket. Írásukban felhívják a figyelmet, hogy kétféle dátumjelölést kell megkülönböztetnünk: a fogyaszthatósági idő a romlékony áruk elfogyaszthatóságát jelöli, ezek esetében a dátum meghaladásakor nem érdemes kockáztatnunk, dobjuk ki az adott élelmiszert.
Míg a másik a minőségmegőrzési idő, ez azt az időpontot jelzi a tartós élelmiszereken, amely után a termék veszíthet minőségéből, az azonban nem biztos, hogy már nem fogyasztható.
Miből tudjuk, hogy megromlott a tej?
A friss tej sima, híg, fehér és semleges illatú. A romlott tej ezzel szemben besűrűsödhet, lehet csomós, darabos, sőt, akár sárgás színű is. A baktériumok túlszaporodásának következtében jellegzetesen savanyúvá válik mind a szaga, mind az íze, így már egy korty alapján is könnyű megállapítani, ha nem fogyasztható az ital. Ez az egy korty szerencsére még semmilyen negatív hatással nincs a szervezetre, leszámítva a rossz íz okozta kellemetlenséget.
Ha azonban nem észleljük időben a romlottságát, és nagy mennyiségben fogyasztunk a tejből, elsősorban emésztőrendszeri panaszokat tapasztalunk majd, úgymint:
- hasi fájdalom,
- hányinger és hányás, valamint
- hasmenés.
A tünetek 12–24 órán belül enyhülnek, majd teljesen megszűnnek, a regenerálódás alatt fontos, hogy sok folyadékkal és pihenéssel segítsük a szervezetünket. Amennyiben súlyosabb reakció lép fel, vagy nem múlik a rosszullét, kérjük orvos segítségét – írja a Mindmegette.hu.
Mi legyen a lejárt tej sorsa?
Az oldal szerint annak érdekében, hogy elkerüljük az élelmiszer-pazarlást, érdemes átgondolni, mit tudunk kezdeni a szavatossági időt túllépő tejtermékkel, mielőtt kidobnánk azt. Kiemelik, hogy ha a csomagoláson feltüntetett minőségmegőrzési idő már elmúlt, azonban a tej még nem mutatja a romlás jeleit (savanyú szag és íz, csomós, darabos, sűrű textúra), akkor sütéshez-főzéshez még minden kétséget kizáróan felhasználható.
Nagyon fontos: ha nem tudjuk eldönteni, hogy romlott-e, akkor semmiképpen ne kockáztassunk, és inkább dobjuk ki!