Egészség

Mi kerüljön az útipatikába?

Végre megérkezett a várva várt nyár

Amikor felkerekedik az egész család, nagyon fontos, hogy a nélkülözhetetlen gyógyszerekből álló csomag is bekerüljön a fürdőruha mellé. Ritkán feledkezünk meg a láz- és fájdalomcsillapítókról, ugyanakkor hashajtót sem árt csomagolni az úti patikába – írja a patikamagazin.hu.

A nyári szabadság egyre több ember életében azt jelenti, hogy lakhelyét elhagyva hosszabb-rövidebb időre valamilyen magyarországi vagy külföldi nyaralóhelyre megy. Nyaralásunk helyszíne általában messze esik lakhelyünktől, ezért legtöbbször autóval, busszal közelíthetjük ezt meg. Egy-egy nyaralás azonban olyan kellemetlenségekkel is járhat, amelyekre a tervezgetéskor sokan nem gondolnak. Közéjük tartozik a hosszú utazás, az idegen helyen való alvás vagy a szokatlan ételek fogyasztásából keletkező nehézségek.

Amikor útrakel a család – különösen, ha kisgyerekek is vannak –, fontos, hogy gyógyszereket is vigyünk magunkkal. Jól végig kell azonban gondolnunk, hogy pontosan mi kerüljön az útipatikába. Fontos, hogy legyen velünk hányinger, gyomorrontás, megfázás ellen gyógyszer, ezenkívül vigyünk magunkkal fájdalom- és lázcsillapítót, görcsoldót is. Ne feledkezzünk meg azonban a hashajtókról sem, hiszen az utazással járó stressz, az idegen hely és az ismeretlen ételek mind olyan tényezőt jelentenek, amelyek növelik a székrekedés kockázatát. Ilyenkor még azoknál is előfordulhat székrekedés, akik különben nem küzdenek ezzel a problémával.

Ebben a helyzetben fokozottan oda kell figyelnünk, hogy milyen hashajtót választunk, ezért érdemes néhány szempontot szem előtt tartani ezzel kapcsolatban. Alapvető fontosságú a kiválasztott hashajtó szer hatékonysága. Ugyancsak lényeges szempont, hogy a gyógyszer kíméletes és biztonságos legyen: az előírt adagolás mellett ne legyenek kellemetlen mellékhatásai, ne váltson ki görcsös fájdalmat, ne befolyásolja más gyógyszerek felszívódását, és segítségével szabályozható legyen a székelési inger.

A normális székletet segítik elő az egyénileg adagolható, cseppformájú szerek. Az egyéni adagolás azért is fontos, mert amikor az egész család együtt nyaral, más lesz a hatásos adag a gyermekeknek, és más a szülőknek. A körültekintően megválasztott, hatékony, mégis kíméletes hashajtó is hozzájárulhat ahhoz, hogy a nyaralás valóban pihenés és kellemes kikapcsolódás legyen.

Kapcsolódó írásaink