Egészség

A rovarfogyasztás egészségre gyakorolt hatását vizsgálták

Megdöbbentő eredmények születtek

Amerikai kutatók a tücsökfogyasztás hatását vizsgálták a bél mikrobiótájára – írta meg az Agroinform.hu.

A rovarfogyasztás egészségre gyakorolt hatását vizsgálták
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/dpa/Bernd Wustneck

Kevesen tudják, hogy napjainkban legalább kétmilliárd ember eszik rendszeresen rovarokat. És jól teszik, hiszen ezek rengeteg értékes tápanyagot és kevés szénhidrátot tartalmaznak, ráadásul más állati eredetű élelmiszerekkel ellentétben sok bennük az élelmi rost és az omega–3 zsírsav, amelyek pozitív hatással lehetnek a bélrendszerre.

Amerikai kutatók a tücsökfogyasztás hatását vizsgálták a bél mikrobiótájára, kimondottan arra fókuszálva, hogy a tücskökből készült csokoládépogácsákban lévő kitin hogyan segíthet az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél prebiotikus hatása miatt.

És hogy mire jutottak a kutatók?

Egy ilyen étel kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a marhahús, kétszer annyi vasat, mint a spenót, kétszer annyi kalciumot, mint a tej, és lényegesen több B12-vitamint, mint a lazac, arról nem is beszélve, hogy megfizethetőbb és fenntarthatóbb, mint más élelmiszerek.

A rovarrostok megváltoztathatják a bél mikrobiótáját, amelynek pozitív hatásai vannak. A rovarok omega–3/omega–6 aránya is kedvező, segítve az egészséges bélmikrobióma fenntartását.

A rovarfogyasztás kockázataira – allergénekre, szennyeződésekre – vonatkozóan is folynak kutatások, és ezek szerint nem nagyobb ezeknek a kockázata, mint más állati táplálékforrásoknak.

A kutatók tehát azt állapították meg, hogy az ilyen étrend kifejezetten előnyös lehet a bélrendszer egészsége szempontjából.

Kapcsolódó írásaink