Egészség

Emiatt a pici étrendi hiba miatt hízhatunk meg az évek alatt

Egyetlen kicsi rossz szokás az évek alatt több kiló pluszt jelenthet

Apró étrendi szokások – mint például egy kis adag chips vagy egy pohár cukros üdítő elfogyasztása naponta – hosszú évek alatt jelentős többletsúlyhoz vezethetnek, állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók – írta meg az egeszsegkalauz.hu.

Emiatt a pici étrendi hiba miatt hízhatunk meg az évek alatt
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

20 éven át tartott az a három követéses felmérés, melybe összesen 120 ezer embert vontak be a Harvard Egyetem közegészségügyi karának kutatói – írta meg az egeszsegkalauz.hu.

A New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban ismertetett eredmények arra utalnak, hogy „a jó egészségért kevesebbet kell enni és többet mozogni” elképzelés a dolog túlzott egyszerűsítése. A szakemberek ugyanakkor kiemelték, hogy a „többletként” elfogyasztott étel megválasztása alapvetően meghatározta a hízás mértékét.

A húszéves követés alatt a résztvevők átlagosan évente 0,4 kilogrammot szedtek fel. A vizsgálatokba bevont ápolónőket és egészségügyi szakdolgozókat négyévente kérdezték ki életmódjukról, és testsúlyuk változását is nyomon követték. Egy-egy ilyen periódus alatt átlagosan mintegy másfél kilogrammot híztak az emberek, ez a követés teljes időtartama alatt 7,6 kilogrammot tett ki.

A Harvard szakemberei arra kerestek választ, hogy milyen étrendi tévedések vezettek a legnagyobb súly felszedéséhez. A „bűnlista” élén a sült krumpli és a chips állt, ezeket követte a cukros üdítőital és a hús. Fontos hangsúlyozni, hogy minden esetben pár falat többlet ételről vagy egy pohár többlet italról van szó egy-egy étkezésnél, illetve azon kívül.

A legkevesebbet azok híztak, akik szokásos napi nassolásukat joghurttal, gyümölcsökkel vagy zöldségekkel, illetve teljes értékű gabonából készült harapnivalóval oldották meg.

„Apró étrendi és életmódbeli módosítások együttesen nagy változást okozhatnak – jó és rossz irányban is” – hangsúlyozta Dariush Mozaffarian kutatásvezető, olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink