Egészség
A fagyasztott csirke sem használható fel az idők végezetéig!
Csak ennyi ideig lehet tárolni a csirkét a fagyasztóban. Sokan jóval tovább is felhasználják.
A húsok különösen gyakran végzik a mélyhűtőben, hiszen előfordul, hogy az ember nagyobb tételben jut hozzájuk, mint amennyit az adott fogáshoz egyből felhasználna. Ha van némi csirke a fagyasztóban, az azt is jelenti, hogy mindig van otthon valami, amiből viszonylag gyorsan és egyszerűen lehet főzni-sütni. Ugyanakkor a fagyasztott csirke sem használható fel az idők végezetéig!
Fagyasztott csirke felhasználhatósága
A csirke a legnépszerűbb húsok egyike, amit a diétázók is szívesen fogyasztanak. Magas fehérjetartalma miatt fontos táplálék, a szív- és érrendszer szempontjából előnyösebb, mint a vörös húsok. Ha valaki odafigyel a táplálkozására, jól tudja, hogy sok múlik az étrend minőségén, illetve azon, hogy mindig legyen otthon néhány alapanyag például csirke a fagyasztóban, amiből gyorsan össze lehet állítani valami egészségeset.
A mélyhűtőben lévő termékeket viszont élelmiszerbiztonsági okokból, illetve minőségromlás miatt nem lehet akármeddig felhasználni. A húsok tárolása, elkészítése különösen kényes téma, a nyers, nem megfelelően tárolt húsokon könnyen elszaporodhatnak az egészségre káros baktériumok, fontos tehát a tudatosság.
A csirke, feltéve, hogy frissen lett lefagyasztva és megfelelően tárolják, rendkívül hosszasan tárolható a mélyhűtőben, és az is igaz, hogy sokáig használható fel anélkül, hogy egészségkárosító következmények miatt kéne aggódni. Ugyanakkor a vártnál rövidebb idő alatt veszít jelentősen az élvezeti értékéből. Éppen ezért a nemzetközi ajánlások értelmében az egész fagyasztott csirke legfeljebb egy évig, a különálló részek maximum 9 hónapig, a darált hús 3-4 hónapig használandó fel.
Mire kell figyelni?
A csirke lefagyasztásakor érdemes szem előtt tartani néhány szempontot. Fontos, hogy mindig friss hús kerüljön a mélyhűtőbe, mert bár ott nem szaporodnak a baktériumok, önmagában a fagyasztás nem ártalmatlanítja a már azelőtt meglévő mikroorganizmusokat. A Nébih ajánlása, hogy a húsokat az eredeti csomagolásukból kivéve fagyasztótasakba kell tenni, a csomagolásra pedig rá kell írni, hogy mit tartalmaz, és mikor fagyasztottuk le. Ez segít majd abban, hogy mindig a legrégebben eltett alapanyagot használhassuk fel.