Egészség

Műtét altatás nélkül?

Gyógyszerhiány Franciaországban

Rekordnagyságú készlethiányt rögzítettek 2022-ben a francia gyógyszertárakban: átlépheti a 3500-at a hiány a különféle fontos hatóanyagokat tartalmazó, igen keresett termékekből, ami az antibiotikumokat vagy a paracetamol tartalmú gyógyszereket is érinti – írta meg a hirado.hu.

Műtét altatás nélkül?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A fájdalomcsillapítók mellett a szív- és érrendszeri panaszokat csillapító gyógyszerek sem mindig elérhetők, mióta a gyógyszergyártó cégek Ázsiába települtek.

Mintha száz évet mennénk vissza az időben: a gyógyszerész a pult mögött üt össze egy kis amoxicillint (antibiotikum, Magyarországon az Augmentin tartalmazza – a szerk.), míg a családok a szomszédnál könyörögnek némi Doliprane-ért (paracetamol tartalmú, Franciaországban népszerű láz-és fájdalomcsillapító), mert neki még van.

A gyógyszerhiánnyal küzdő Franciaországot olyan állapotok jellemzik ma, amelyet korábban lehetetlennek tartottunk. A világ hetedik legnagyobb gazdasága szétesőben van – írja a Le Figaro a vezércikkében.

A covid miatti egészségügyi válság és az ukrajnai háború okozta zavarok bonyolítják ugyan a helyzetet, de a gyógyszerellátási feszültség okai mélyebbek. A legtöbb francia gyógyszeripari vállalat ugyanis évek óta Ázsiába helyezi át olyan hatóanyagok gyártását, amelyekre világszerte egyre nagyobb a kereslet, mivel a gyógyszerfogyasztás számos országban rohamosan nő.

Világszerte 6 százalékkal nőtt a gyógyszerek iránti kereslet, s a globális gyógyszeripar egyelőre nem tartja a lépést: India és Kína a világ termelésének több mint kétharmadával átvette a vezetést.

Az inzulin 80 százalékát és a paracetamol 60 százalékát Ázsiában állítják elő – nem egy esetben csak kis számú beszállítóval. A rákellenes gyógyszerek esetében a 35 alapmolekulát összesen három kínai cég állítja elő.

A kormány most tárcaközi bizottságot bízott meg, hogy cselekvési tervet dolgozzon ki az alapvető fontosságúnak ítélt termékekre vonatkozóan. A Le Figaro úgy értesült: két év múlva ismét Franciaországban fogja gyártani a paracetamolt a Seqens vegyipari vállalat, amely az európai szükségletek egyharmadát fedezi majd. Annak érdekében, hogy a Kínában gyártó Seqens gyógyszercég a termelés egy részét hazatelepítse, az állami hatóságok 40 millió eurót biztosítottak a cég számára.

Mindez kevéssé vigasztalja azokat, akik nem tudnak láz- vagy fájdalomcsillapítót adni gyermeküknek. Már a covidjárvány idején sokkolta a francia közvéleményt, hogy az intenzív terápiában felbukkant az altatószerek hiánya, tehát gyors sebészeti beavatkozások esetén akár altatás nélkül kellett műteni.

Egyre gyakoribb a fertőzésgátlók, az idegrendszeri (Parkinson-kór, epilepszia stb.) és a szív- és érrendszeri betegségek gyógyszereinek, s bizonyos, rákos betegségeket kezelő gyógyszereknek az időnkénti hiánya úgy, hogy e készlethiányok időtartama is megnőtt.

Emmanuel Macron elnök a covidválság után ígéretet tett, miszerint visszatelepíti a gyártóüzemeket és a kutatóközpontokat Franciaországba, annak érdekében, hogy az ország ismét egészségügyi nagyhatalommá váljon, ám ez egyelőre csak ígéret maradt – fogalmaz a Le Figaro.

Kapcsolódó írásaink