Egészség
Megtalálhatták a rák ellenszerét
A megoldás a zöldségekben rejlik
A glükoalkaloidok a paprikában, a gojibogyóban és az áfonyában is megtalálható, természetesen előforduló vegyi anyagok rendelkeznek bizonyos rákellenes tulajdonságokkal – írta meg az Origo.
A portál kiemelte, lengyel kutatók vizsgálatai alapján a zöldségekben található bioaktív vegyületek segíthetnek a betegeknek elkerülni a kezelések mellékhatásait.
Emlékeztettek, a kemoterápiával sikeres kezeléseket lehet elérni, de számos mellékhatással kell megküzdeniük a betegeknek.
„Magdalena Winkiel, a poznańi Adam Mickiewicz Egyetem professzora és kollégái szerint ezért érdemes újra megvizsgálni a gyógynövények tulajdonságait. Csapata áttekintette a glükoalkaloidokkal – a burgonyát, paradicsomot és padlizsánt is magában foglaló Solanacease növénycsaládban bőségesen előforduló vegyületekkel – kapcsolatos bizonyítékokat. Winkiel csoportja szerint ezek a vegyi anyagok megfelelő dózisban „erőteljes klinikai eszközök lehetnek” – olvasható a portálon.
Kiemelték, a Frontiers in Pharmacology című szaklapban közölt eredmények megmutatják, hogy a szolanin megakadályozza a potenciálisan rákkeltő vegyi anyagok rákkeltővé alakulását a szervezetben.
Megjegyezték, a leukémiasejtek egy bizonyos típusán végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy kis dózisban a szolanin elpusztítja őket, a kakonin gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és a csapat szerint a szepszis kezelésére is alkalmas lehet, míg a kutatások alapján a szolamargin megállíthatja a rákos májsejtek szaporodását.
Arra vonatkozóan azonban még nem végeztek kutatásokat, hogy a vegyi anyagok miként tudnak harcolni a rák ellen az emberi sejtekben. Winkiel szerint ezek a vizsgálatok létfontosságúak annak megerősítéséhez, hogy mely glükoalkaloidok „elég biztonságosak és ígéretesek ahhoz, hogy embereken teszteljék őket” – olvasható az Origón.