Belföld

Fejleszti sugárterápiás eszközparkját a kaposvári kórház

A kórház az európai uniós pályázati forrásból finanszírozott beruházás részeként új lineáris gyorsítót, valamint úgynevezett közelterápiás besugárzókészüléket vásárol

A Kaposi Mór Oktató Kórház 800 millió forintot költ sugárterápiás eszközparkja fejlesztésére jövő őszig – tájékoztatta a kaposvári intézmény pénteken az MTI-t.

Fejleszti sugárterápiás eszközparkját a kaposvári kórház
Kaposi Mór Kórház
Fotó: MTI

A kórház az európai uniós pályázati forrásból finanszírozott beruházás részeként új lineáris gyorsítót, valamint úgynevezett közelterápiás besugárzókészüléket vásárol, továbbá modernizálja a tervező- és adminisztrációs rendszerét – közölték.

A gyógyító és a tüneti radioterápiás kezelésekhez egyaránt használható lineáris gyorsítóval lehetővé válik, hogy az orvosok a daganat és a védendő szervek pillanatnyi állapotához igazítsák a besugárzási tervet, így a kezelés teljesen egyénre szabható, a környező szövetek dózisterhelése csökkenthető – ismertették.

A fejlesztésnek köszönhetően két gépen tudják biztosítani a hozzáférést ezen ultramodern kezelésekhez – tették hozzá.

Kiemelték, hogy az új közelterápiás besugárzókészülék és a teljes rendszerintegráció a prosztatadaganatok sugárterápiás palettáját teszi teljessé Kaposváron. Ez a technika a prosztatadaganatok célzott, magas dózisú közelterápiájánál alkalmazható, szoftveresen integrálva az ultrahang és az MRI képi információit – jegyezték meg.

A közleményben utaltak arra, hogy a kórház klinikai onkológiai centrumának sugárterápiás egysége évente mintegy 1200 új beteget kezel. Hozzátették: a fejlesztést a daganatos megbetegedések számának emelkedése teszi szükségessé.

Kapcsolódó írásaink