Divat

Újra divat a fogékszer

Biztonságosak is a fogainkra?

A szépségünket már sokféleképpen kifejezhetjük: tetoválás, hajfestés, smink és most itt vannak a fogékszerek. Vagyis pontosabban, újra vannak fogékszerek, ahogy a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején, amikor is a csillogó trend dominált. De, mint tudjuk, nem minden arany, ami fénylik. Tudjunk meg többet a fogékszerek előnyeiről és lehetséges hátrányairól.

Újra divat a fogékszer
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Mi az a fogékszer?

A fogak ékszerei, más néven fogászati drágakövek, a fogékszerek egy típusa. Felrakásakor olyan ragasztóanyagot használnak, amely hasonlít a fogszabályozó készülékek rögzítésekor használt ragasztóhoz. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség fúrásra.

Mindazonáltal annak ellenére, hogy a kövek eltávolíthatók, fontos megjegyezni, hogy a felrakás során használt ragasztó kis mértékben megváltoztathatja a fog felületének textúráját, ami durvábbá teheti a zománcot.

Így készüljön elő

A procedúrára való felkészüléshez néhány dolgot szem előtt kell tartania. Először is győződjön meg arról, hogy fogai tiszták, repedésektől, üregektől és fogpótlásoktól mentesek. Az optimális tisztaság érdekében előzetesen használjon fogselymet. Az is hasznos, ha van elképzelése arról, hogy mit szeretne a dizájn, a színek és az általános hatás tekintetében.

Az eljárásra érdemes teli gyomorral érkezni, ugyanis az elhelyezés után egy-két óráig nem fog tudni enni. Ezenkívül jó ötlet hozni egy kis vizet és ajakbalzsamot vagy -fényt a művelet utáni kényelem érdekében.

Erre számíthat

Magát az eljárást tekintve a fogékszerek elhelyezése egy gyors folyamat, amely nem tart sokáig. Számíthat rá, hogy fájdalommentes, és minden teljesen visszafordítható, így nincs tartós hatás. Arra számíthat, hogy két naptól-két hétig érezni fogja a követ, míg megszokja, de végül ez az érzés elmúlik.

Ami a drágakövek tartósságát illeti, a kristályok általában hat hónaptól egy évig tartanak, míg az aranydarabok akár egy évig is.

Lehetséges mellékhatások

Ha a megfelelő protokollt alkalmazzák, a fogászati drágakövek rögzítése nem károsíthatja a fogakat. A nem megfelelő szájhigiénia lepedék felhalmozódásához vezethet ezeken az egyenetlen felületeken, ami fogszuvasodást és fogágybetegséget okozhat.

Fontos, hogy körültekintően járjon el, és alapos kutatást végezzen a fogékszer beszerzésekor. Ha egy barkácskészlettel helyezik fel, körömragasztóval, komoly mellékhatások léphetnek fel. Ezen túlmenően, ha a drágakő túl nagy, vagy nem megfelelően alkalmazzák, irritációt vagy vágásokat okozhat az ajkakon vagy az ínyen. A fogak károsodásának elkerülése érdekében olyan professzionális művészt kell találnia, aki a fogászati drágakövekre specializálódott.

A fogékszer eltávolítása, vagy valami keménybe harapás szintén mellékhatásokhoz vezethet. A helytelen eltávolítási technikák lecsupaszíthatják a fog felső rétegét, felfedve az alatta lévő érzékeny dentint, ami kellemetlen érzékenységet okoz. A drágakő helytelen eltávolítása a fog külső védőrétegét is károsíthatja. A problémák elkerülése érdekében mindig ajánlott fogorvos segítségét kérni a fogékszer eltávolításában vagy beállításában.

Összefoglalva

A fogékszer gyors és fájdalommentes módja annak, hogy mindennapi megjelenését megkoronázza. Ha azonban ezt választja, a professzionális fogápolás kulcsfontosságú mind a felhelyezés, mind az eltávolítás során. Mindemelett minimálisra kell csökkentenie a fogakra gyakorolt esetleges negatív hatásokat.

Kapcsolódó írásaink