Bűnügy

Fellázadtak nevelőik ellen egy javítóintézetben

A megvádoltak közül többen már az előkészítő ülésen elmarasztaló ítéletet kaptak

A Tények alapján arról tájékoztat a Mandiner.hu, hogy egy debreceni javítóintézetben nyolc fiatalt állítottak bíróság elé, mert társaikat megverték, a nevelőket és a rendészeket pedig megalázták és fenyegették.

Fellázadtak nevelőik ellen egy javítóintézetben
A debreceni javítóintézetben nyolc fiatal követett el bűncselekményeket, jelenleg bírósági tárgyaláson várják ítéleteiket
Fotó: tenyek.hu/képernyőfelvétel

A bandában egy olyan szlengnyelvvel kommunikáltak, amelyet más nem értett, csak ők, így a személyzet nem tudhatta előre, hogy mire készülnek. A tetteseket bíróság elé állították és több esetben már ítéletet is hirdettek. Többen börtönbe kerültek az intézetből, egy fiú azonban megszökött – derült ki – írja a Mandiner.hu.

Tervszerűen, a vezető csoporttagok irányításával szabotálták, ellehetetlenítették a nevelők, valamint a rendészek munkáját – mondta Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője.

A feladataikat nem, vagy csak többszöri felszólítás után voltak hajlandók elvégezni, míg gyakran „műbalhéztak”, amely azt jelentette, hogy uszították egymást, illetve a társaikat zaklatták, hogy féljenek tőlük.

„Tiszteletlenül, tegező formában beszéltek az intézet dolgozóival, őket megalázó kifejezésekkel illették a többi növendék előtt is” – tette hozzá a szóvivő.

A legsúlyosabb vádpont a fogolyzendülés, amely hazánkban rendkívül ritkának számít.

Lakatos Olivér ügyvéd azt mondta a Tényeknek, hogy még nem találkozott ilyennel a praxisában.

„Nagyon ritka és speciális bűncselekmény, tekintettel arra, hogy speciális alany követheti el, jelen esetben kizárólag a fogvatartott” – nyilatkozta.

A megvádoltak közül többen már az előkészítő ülésen elmarasztaló ítéletet kaptak, egytől három és fél évig terjedő szabadságvesztéssel büntették őket. Négy vádlott esetében már jogerős az ítélet, egy vádlott fellebbezett, ketten kérték a tárgyalást, egyikőjük pedig jelenleg is szökésben van.

Kapcsolódó írásaink