Bűnügy

Kétszer gondolja meg valaki, ha hálapénzt akar adni, mert ez lehet a vége

Akár 10 évre is börtönbe kerülhet az a nyíregyházi főorvos, aki két hónap alatt összesen 18 esetben fogadott el hálapénzt – számolt be róla az ATV Híradó.

Kétszer gondolja meg valaki, ha hálapénzt akar adni, mert ez lehet a vége
Kevesekben tudatosult talán, hogy aki hálapénzt ad, vesztegetést követ el (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F

Az asszisztense 11 alkalommal kapott pénzt, ő 8 év börtönt kaphat, de börtön várhat azokra a páciensekre is, akik a pénzt adták, ők ugyanis vesztegetést követtek el.

A gyanú szerint a főorvos és az asszisztense alkalmanként 5 ezer és 60 ezer forint közötti összegeket tett zsebre. Az ügyészség kezdeményezte a főorvos és a munkatársának letartóztatását, de ezt a bíró nem látta szükségesnek.

Bartha Andrea, a Nyíregyházi Törvényszék szóvivője úgy fogalmazott, a letartóztatásra azért lett volna szükség, mert ,,a nyomozóhatóság további nyomozati cselekményeket kíván foganatosítani, újabb személyeket kihallgatni, mint aktív vesztegetőket gyanúsítottként, és az ő befolyásolásukat kell elkerülni".

A hatályos jogszabályok szerint, aki az állami orvosi ellátásért pénzt ad, az vesztegetést követ el, és akár szabadságvesztéssel is büntethető. Az ügy két érintettjének a munkaviszonyát egyébként már megszüntették.

Kapcsolódó írásaink