Bűnügy

Több mint 40 millió forintot sikkasztott el a szerencsejáték-függő polgármester

A Siklósi Járási Ügyészség jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat egy volt polgármesterrel és élettársával szemben, akik csaknem 42 millió forintot sikkasztottak el az önkormányzattól – olvasható a Baranya Vármegyei Főügyészség közleményében.

Több mint 40 millió forintot sikkasztott el a szerencsejáték-függő polgármester
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Béli Balázs

A vádirati tényállás szerint a férfi 2010 és 2021 között Siklósnagyfalu község polgármestere volt, míg élettársa az Önkormányzati Hivatalánál állt munkaviszonyban. A nő a munkakörébe tartozó egyes pénzügyi feladatok ellátása céljából az önkormányzat bankszámláihoz hozzáféréssel rendelkezett. A polgármester 2020-ban folyamatosan sikkasztott különböző összegeket az önkormányzattól.

Erre oly módon került sor, hogy az élettársa az önkormányzat bankszámlájáról a polgármester bankszámlájára utalt át összegeket, amelyet részben saját szükségleteikre, részben a polgármester szerencsejáték-szenvedélyére fordítottak.

Emellett a polgármester kérésére az élettárs a saját számlájára is utalt az önkormányzat pénzéből. A vádlottak 2020-ban több mint nyolcmillió forint kárt okoztak az önkormányzatnak.

A Siklósnagyfalu Növénytermesztési Szolgáltató Szociális Szövetkezetet 2015-ben alapították, melynek vezető tisztségviselője a polgármester volt, aki a szövetkezet bankkártyáit magánál tartotta és azt használta. A polgármester 2016 és 2020 között számos alkalommal jogosulatlan vásárolt a kártyával, melyet nem a szövetkezet céljaira, hanem szerencsejáték szenvedélyének finanszírozására fordított. A szövetkezet számlájáról a polgármester mellett élettársa is jogosulatlan átutalásokat hajtott végre 2020. évben – írták.

A polgármester a négy év alatt csaknem 34 millió forintot használt fel a szövetkezet pénzéből melyből az élettársával közösen nyolcmillió forintot költöttek el. A vádlottak cselekménye a jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettének a megállapítására alkalmas. A Siklósi Járási Ügyészség a vádlottakkal egyezséget kötött, mely alapján az ügyészség négy év börtön kiszabását kérte a polgármesterrel szemben.

Kapcsolódó írásaink