Bűnügy

Elítélték Angliában azt a tinédzsert, aki feltörte több óriáscég rendszerét

A 18 éves elítélt először a Revolutot, két nappal később az Ubert törte fel

Távollétében mondta ki bűnösnek szerdán egy angliai bíróságon azt a 18 éves fiút, aki kibertámadást intézett több nemzetközi óriáscég ellen, köztük az Uber taxiszolgáltatóra és a Revolut pénzügyi technológiai vállalatra, majd ezt követően megzsarolta a Grand Theft Auto (GTA) videójáték fejlesztőit.

A 18 éves elítélt Arion Kurtaj 2022 szeptemberében először a Revolut, két nappal később az Uber ellen intézett támadást.

Ezután megtámadta a Rockstar Games amerikai székhelyű játékfejlesztő vállalat rendszerét, megfenyegetve a vállalat alkalmazottjait, hogy nyilvánosan közzéteszi a bemutatás előtt álló GTA soron következő verziójának forráskódját.

Az ügyben eljáró southwarki koronabíróság ezúttal csak arról döntött a fiú megromlott egészségi állapota miatt, hogy felelősségre vonható-e a bűncselekmények elkövetéséért. A bíróság 12 vádpontban, három rendbeli zsarolás, két rendbeli csalás és hat számítógépes visszaélés vétségében találta bűnösnek a fiatalt.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a fiú kibertámadást hajtott végre, és megzsarolta áldozatait. 2021-ben a BT-t Nagy-Britannia legnagyobb szélessávú internetszolgáltatóját, az EE mobilszolgáltatót, majd 2022 februárjában az Nvidia chipgyártót támadta meg.

Kurtaj tárgyalásával egyidőben zajlott annak a 17 éves fiúnak a tárgyalása is, aki segített Kurtajnak a támadásoknál. A fiú nevét személyiségi jogokra hivatkozva nem árulták el. Ő már az eljárás kezdetén 2022-ben elismerte bűnösségét az ellene felhozott vádpontokban.

Kurtaj és segítője a Lapsus hekkercsoport tagjaként hajtotta végre támadásait. A hekkercsoport az utóbbi években több óriásvállalatot is megtámadott, és üzleti titoknak minősülő adatokat szivárogtatott ki.

Kapcsolódó írásaink