Tech

Újabb ország készül a Facebook megregulázására

Ez az ország rendelkezik a kilencedik legtöbb felhasználóval

A mintegy 70 milliós Thaiföldön 51,6 millión használják a Facebookot. Mindez felkeltette a kiberbűnözők figyelmét is, a csalók előszeretettel próbálják átverni a thaiakat, de a kormány ráunt erre – írja a vg.hu.

Újabb ország készül a Facebook megregulázására
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Thaiföld digitális minisztere azt tervezi, hogy bíróságtól kéri a Meta birtokában lévő Facebook bezárását Délkelet-Ázsia második legnagyobb gazdaságában, ha a közösségi platform nem tesz lépéseket a több mint 200 ezer embert érintő csalások miatt. A kormány közölte: már többször kérték, hogy az általuk csalóként azonosított hirdetéseket vegye le a Facebook, de a probléma továbbra is fennáll, így ez maradt az egyetlen megoldás.

Bangkok szerint a kamuprofilokat létrehozó szélhámosok megpróbálják rávenni a felhasználókat, hogy csaló cégekbe fektessenek be, piramisjátékhoz toboroznak hiszékeny embereket vagy kormányzati szervek nevében adnak ki hamis közleményeket. A minisztérium szóvivője azt mondta a Reutersnek, hogy a tisztviselők jelenleg bizonyítékokat gyűjtenek a Facebook által elkövetett jogsértésekről, amelyeket a bíróság előtt fognak bemutatni.

Hozzátette: ha túl sok jogsértést sikerül bebizonyítaniuk, akkor az egész platformot leállíthatják. A Meta egyelőre nem reagált a hírügynökség megkeresésére. Mindez komoly érvágás lenne a vállalatnak: a mintegy 70 milliós országban 51,6 millión használják a platformot, Thaiföld rendelkezik a kilencedik legtöbb felhasználóval. Az országban lévő vállalkozások előszeretettel hirdetnek a Facebookon népszerűsége miatt, ami rengeteg bevételt termel a Metának, de a kiberbűnőzöket is egyre jobban érdekli az oldal.

Kapcsolódó írásaink