Krónika

Örökre búcsút inthet a Facebook-fiókjának, ha nem vigyáz!

Újfajta csalási módszerrel próbálkoznak a kiberbűnözők

Rafinált csalás terjed a Messengeren keresztül, amely miatt könnyen elveszítheti a Facebook-fiókját – írta meg a Promotions.

Örökre búcsút inthet a Facebook-fiókjának, ha nem vigyáz!
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Szinte nap mint nap újabb csalási módszerekkel próbálkoznak a kiberbűnözők, akik a közösségi médián keresztül is könnyedén csapdába csalhatják gyanútlan áldozataikat, ha alaposan fel vannak készülve. A Promotions olvasója vette észre az egyik Facebook-csoportban, hogy a csalók most egy sokkal kifinomultabb és személyesebb módon akarják tőrbe csalni az embereket, amellyel könnyen elveszítheti bárki a fiókját.

„Benne vagyok ebben a csoportban, ahová beküldték. Ez egy újfajta csalási módszer, még én sem hallottam róla. Ügyes, de igazából annyi a lényeg, hogy ne kattintsunk rá semmire, amit küldenek. Vagy ha rá is kattintunk, ne írjuk be az adatainkat, mert ugrik a Fb-nk. Azért hihetetlen, hogy mi mindennel próbálkoznak már, és ez most megint olyan, hogy sokan bedőlhetnek neki. Jó lenne, ha minél több emberhez eljutna, ők is tudjanak róla” – írta olvasójuk.

Az újfajta módszer lényege, hogy egy valósnak tűnő vagy már ellopott ismerős profiljáról írnak üzenetet a Messengeren, hogy az egyik Facebook-csoportban szidalmaznak. A csaló azt állítja a kiszemelt áldozatának, hogy ebben a zárt csoportban több kép is kint van róla, valamint egy hosszú bejegyzés, de nem tudta kifotózni neki, ezért elküldi a poszt linkjét, amire ha rákattint, azonnal láthatja, miket írnak róla.

Ha valaki rákattint a linkre, ami valóban egy facebookos oldalra visz, de csak akkor „enged be”, ha beírja a bejelentkezési adatait. A csapda viszont pont itt van: amint ezt megteszi, azzal szállítja is a csalóknak az adatait, akik pillanatokon belül át is veszik a fiók felett az uralmat, vagyis ellopják a Facebook-profilt, és később már azt is fel tudják használni az ismerősök átveréséhez.

Kapcsolódó írásaink