Bűnügy

Online csalásra szakosodott bűnszervezet újabb tagját fogták el Miskolcon

A bűnözők a sértettet rávették, hogy telepítse telefonjára az Anydesk nevű programot, amihez még segítséget is nyújtottak, és elkérték az sms-ben kapott kódokat

A magukat rendőrnek kiadó, online csalásra szakosodott bűnszervezet újabb tagját fogták el kedd hajnalban Miskolcon, a férfit őrizetbe vették – közölte a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) csütörtökön. Az NVSZ korábban arról számolt be, hogy a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozóival közösen június 30-án elfogták azokat a csalókat, akiknek a társai magukat rendőrnek kiadva követtek el csalást.

Online csalásra szakosodott bűnszervezet újabb tagját fogták el Miskolcon
Fotó: VICTOR HABBICK VISIONS / SCIENCE P / VHB / Science Photo Library via AFP

A kódok segítségével könnyen hozzáférhettek a bankszámlához, amiről átutalásokat indítottak, és megpróbálták a számlán lévő teljes összeget leemelni.
A rendőrség tájékoztatása szerint most azt a férfit fogták el, akinek a korábban elfogott két elkövető a csalással megszerzett pénzt átadta.

A 45 éves férfit a nyomozók augusztus 1-jén hajnalban Miskolcon fogták el. Az ingatlanjában tartott kutatás során a bűncselekmény elkövetéséhez használt mobiltelefont, készpénzt és banki dokumentumokat foglaltak le a nyomozók.

Az NVSZ kibervédelmi tisztjei megkezdték a lefoglalt adathordozókon tárolt adatok mentését és elemzését. A férfit a vármegyei rendőrök őrizetbe vették, gyanúsítottként hallgatták ki és indítványozták letartóztatását.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat kiberfelderítési egysége a továbbiakban is szorosan együttműködik a Veszprém vármegyei nyomozókkal az online csalásra szakosodott bűnszervezet további tagjainak beazonosításában, annak felszámolásáért – írták a közleményben.

Kapcsolódó írásaink

Új kihívások előtt a kiberbiztonság

ĀA szakmai és a magánélet, a munka és a szórakozás, a valós és a virtuális világ közötti határvonal elmosódása, valamint a számítástechnikai szolgáltatások egyre intenzívebb átvándorlása a felhőbe teljes mértékben átalakítja az IT-ökoszisztémát