Bűnügy

Újabb támadás egy autóbusz-vezető ellen

„Elég volt az autóbusz-vezetők elleni támadásokból!”

Hétfőn Pécsett súlyos támadás érte a Volánbusz munkatársát. A busztársaság határozottan kiáll munkatársai mellett, és minden, a normális emberi együttélés és a közösségi közlekedés alapvető szabályait betartani képtelen támadónak üzeni: elég volt! Mivel a helyzet kezelése túlmutat a Volánbusz hatáskörén, a társaság a rendőrséggel, az önkormányzattal és a közterület-felügyelettel összefogva keres megoldást a hasonló atrocitások elkerülésére – áll a társaság közleményében.

Újabb támadás egy autóbusz-vezető ellen
Képünk illusztráció
Fotó: Volánbusz Zrt.

Július 31-én, hétfőn Pécsett támadás érte a Volánbusz munkavállalóját – áll a társaság Magyar Hírlaphoz eljuttatott közleményében. Az autóbusz-állomás területén három agresszív, feltehetőleg valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt álló személy megtámadta, ütötte, rugdosta az autóbusz-vezetőt. Az állomáson szolgálatot teljesítő biztonsági őr próbálta védeni munkatársukat, és azonnali erősítést kért a túlerővel szemben. A helyszínen végül többszöri rendőri intézkedésre volt szükség, kollégájukat mentő szállította kórházba; fej-, borda- és bokasérüléseket, súlyos zúzódásokat szenvedett. A támadás fizikailag és lelkileg is nagyon megviselte, gyógyulása miatt kénytelen volt táppénzre menni, így a munkából több napra kiesik.

A Volánbusz korábban kezdeményezte a hasonló esetek elkerülésére a rendőrség, az önkormányzat és a közterület-felügyelet összefogását. Az említett szervekkel, intézményekkel együtt igyekeznek megoldást találni a helyzetre, és azonnali intézkedéseket tesznek kollégáik testi épségének védelmében, alapítványuk pedig – ahogy a korábbi, hasonló eseteknél – természetesen segítséget nyújt munkatársuknak. Hangsúlyozzák: az autóbusz-vezetők közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a büntető törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek, és szigorúan büntetendők – egy márciusi tárnoki támadás elkövetőjét például gyorsított eljárásban két év börtönre és két év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság.

A Volánbusz minden hasonló esetben megteszi a szükséges lépéseket, a busztársaság természetesen ebben az ügyben is feljelentést tesz. Társaságuk határozottan kiáll munkatársai mellett, és minden, a normális emberi együttélés és a közösségi közlekedés alapvető szabályait betartani képtelen támadónak üzeni: elég volt – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink