Bűnügy

Migránsokat és embercsempészt fogtak a rendőrök Litérnél

A Veszprém vármegyei rendőrök a 8-as számú főút litéri elágazójánál állították meg a magyar rendszámú kistehergépkocsit – írta meg a police.hu.

Migránsokat és embercsempészt fogtak a rendőrök Litérnél
A sofőrt a rendőrök elfogták, majd előállították a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságra
Fotó: Police.hu

A járőrök a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján 2023. július 10-én 9 óra 20 perc körül a 8-as számú főút litéri elágazójánál állítottak meg egy magyar rendszámú kistehergépkocsit. A járművet egy 30 éves svéd férfi vezette, és a járműben az egyenruhások 36 illegális migránst találtak. Közülük 11 fő szír, 9 személy marokkói és egy ember kirgiz állampolgárnak vallotta magát. Magyarországi tartózkodása jogszerűségét egyikőjük sem tudta hitelt érdemlően igazolni.

A sofőrt a rendőrök elfogták, majd előállították a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságra. Ellene embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás. Az illegális bevándorlók ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről az egyenruhások a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek.

Az embercsempészés bűntette alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kapcsolódó írásaink