Bűnügy

Embercsempészettel, közokirat-hamisítással foglalkozó bűnbandát fogtak el Cipruson

Az unió statisztikái szerint a mintegy 1,2 millió lakosú Ciprus szigetén nyújtják be lakosságarányosan a legtöbb menedékkérelmet évente

Embercsempész-hálózatot fogott el a ciprusi rendőrség, a rajtaütés során letartóztatták a banda 14 feltételezett tagját, akiket egyebek mellett közokirat-hamisítással vádolnak.

Embercsempészettel, közokirat-hamisítással foglalkozó bűnbandát fogtak el Cipruson
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Iakovos Hatzistavrou

A bűnbanda több száz illegálisan, menedékjog nélkül tartózkodó migránsnak segédkezett hamis okmányokkal az Európai Unió más országaiba, köztük Németországba jutni – közölte pénteken a ciprusi állami rádió a rendőrséget idézve.

Azok a bevándorlók, akik az EU valamely tagállamában kiállított tartózkodási engedéllyel vagy menedékjoggal rendelkeznek, szabadon utazhatnak az unió határain belül, azzal a feltétellel, hogy egy tagállamban legfeljebb három hónapig maradhatnak.

A Ciprusra érkező bevándorlók közül sokan próbálnak meg elbújni a hatóságok elől, míg mások a ciprusi hatóságokat megkerülve – egy, a szigetországnál gazdagabb uniós tagállamban – nyújtják be újbóli menedék iránti kérelmüket.

Az unió statisztikái szerint a mintegy 1,2 millió lakosú Ciprus szigetén nyújtják be lakosságarányosan a legtöbb menedékkérelmet évente.

Kapcsolódó írásaink