Bűnügy

Vádat emelt az ügyészség egy halottátvevő és két társa ellen, akik egy emberi koponya csempészésében vettek részt

A Fővárosi Főügyészség a három vádlottat emberi test tiltott felhasználásával vádolta meg

Emberi test tiltott felhasználása miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy halottátvevőként dolgozó férfi és két társa ellen, akik újratemetésre váró elhunytak csontjait szerezték meg egy budapesti temetőből. A bíróság pénzbüntetést szabott ki a vádlottakra.

Vádat emelt az ügyészség egy halottátvevő és két társa ellen, akik egy emberi koponya csempészésében vettek részt
Képünk illusztráció
Fotó: KTSDesign/Science Photo Library via AFP

A főügyészség az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a vádirat szerint az egyik budapesti temetőben halottátvevőként dolgozó 62 éves férfit a virágárusként dolgozó nőismerőse 2022 őszén rávette arra, hogy szerezzen neki egy emberi koponyát.

A férfi a lejárat miatt közös sírhelyre, újratemetésre váró emberi csontok közül elvett egy agykoponyát és – egy külön elhunythoz tartozó – állkapocscsontot, azokat letisztogatta, összeillesztette, majd az így egésszé tett emberi koponyát átadta a nőnek a virágüzletben.

Egy ideig a virágárus a koponyát az otthonában tartotta, majd továbbadta egy ismerősének, egy 35 éves férfinak. A koponyát végül egy közúti ellenőrzésen a rendőrök a férfi gépkocsijának csomagtartójában találták meg.

A Fővárosi Főügyészség a három vádlottat emberi test tiltott felhasználásával vádolta meg, és indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével szabjon ki rájuk pénzbüntetést. A bíróság – az ügyészi indítványnak helyt adva –, a temetői alkalmazottal és a nővel szemben több százezer forint, míg büntetett előéletű társukkal szemben egymillió forint pénzbüntetést szabott ki a büntetővégzésében, amelyet az ügyészség tudomásul vett – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink

Pudleiner Gyula, a darabolós ezredes

ĀSashalom egyik takaros utcájának egyik házában, a hálószobában, az ágyon, egy férfi és egy nő megperzselt holtteste feküdt. Mindkettő fej nélkül