Bűnügy

Több év börtön a Hungária Értékpapír Zrt. ügyében sikkasztás miatt

A Budapest Környéki Törvényszék Hungária Értékpapír Zrt. ügyében kedden kihirdetett elsőfokú ítélete ügyészi, illetve vádlotti és védői fellebbezések folytán nem jogerős

A Hungária Értékpapír Zrt. ügyében több milliárdos sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt a két tulajdonost 8, illetve 7 év börtönre, 4 társukat pedig rövidebb szabadáságvesztésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék kedden kihirdetett elsőfokú ítéletével.

Több év börtön a Hungária Értékpapír Zrt. ügyében sikkasztás miatt
A Budapest Környéki Törvényszék a Hungária Értékpapír ZRt. ügyében több milliárdos sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt itélkezett (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A törvényszék honlapján kedd este közzétett közlemény szerint a ceglédi székhelyű befektetési vállalkozás két volt tulajdonosa az ügy első és másodrendű vádlottja, a harmadrendű vádlott operatív igazgató volt, a negyedrendű vádlott a cég iroda- és fiókvezetője volt, az ötödrendű vádlott ügyviteli és pénztárosi feladatokat látott el, a hatodrendű vádlott – a harmadrendű édesanyja – pedig egy kft. képviselőjeként kötött ügynöki megbízási szerződést a zrt.-vel.

Az első-, másod- és harmadrendű vádlott a brókercég irányítójaként három másik társa közreműködésével több milliárd forint kárt okozott legalább 350 ügyfelnek, köztük több Pest vármegyei településnek.

A két tulajdonos kormányzati és önkormányzati megbízásokat szállított a ceglédi irodának egy állami cégtől, továbbá az alsónémedi, a fóti és a százhalombattai önkormányzattól. A brókercég érdekkörében álló cégcsoporthoz tartozó gazdasági társaságok pedig fedezet nélküli vállalati kötvényeket bocsátottak ki 2012 és 2014 között. A kötvények kibocsátásának céljaként ingatlankereskedelmet és különböző gazdasági tevékenységek finanszírozását jelölték meg, valójában azonban a társaságok nem folytattak gazdasági tevékenységet. A vádlottak a kötvényeket előnyös kamatozású, biztonságos és tőkevédett értékpapírként forgalmazták, amelyeket ügyfeleik a hiányos, megtévesztő információk miatt abban a tudatban vásárolták meg, hogy befektetésük megtérülése kellően biztosított.

A Magyar Nemzeti Bank 2015 április 20-án visszavonta a társaság befektetési szolgáltatói tevékenységére vonatkozó engedélyét. Az ügyészség 2016 nyarán vádat emelt.

A törvényszék kedden 7 évre ítélte az elsőrendű vádlottat sikkasztás, több száz rendbeli csalás, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt. A másodrendű hasonló bűncselekményekért 8 évet, a harmadrendű pedig 3 évet kapott. A negyed-, ötöd- és hatodrendű vádlottat 1 év 2 hónap, 1 év 2 hónap, illetve 8 hónap felfüggesztett börtönre ítélte az elsőfokú bíróság.

Több vádlottnak kártérítést kell fizetnie a sértetteknek.

Kapcsolódó írásaink