Bűnügy

Öt év börtönre ítéltek egy cseh embercsempészt Nógrádban

A Balassagyarmati Járásbíróság az elkövetéstől számított 72 órán belül bíróság elé állította a férfit

Gyorsított eljárásban öt év börtönbüntetésre ítéltek egy cseh férfit, aki 23 külföldit próbált illegális határátlépéssel Szlovákiába csempészni – közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.

Öt év börtönre ítéltek egy cseh embercsempészt Nógrádban
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Katona László

A Balassagyarmati Járásbíróság az elkövetéstől számított 72 órán belül bíróság elé állította a férfit – írták a közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a férfi által vezetett kisteherautót kedd reggel Pösténypusztán, a magyar–szlovák határ közelében állították meg ellenőrzésre a rendőrök.

A jármű teljesen zárt rakterében, amelyen nem volt ablak, szellőzőnyílás, klímaberendezés és belül ülőhely sem, 23, magát szír állampolgárnak valló embert találtak, akiknek nem volt érvényes útiokmányuk és nem tudták igazolni Magyarországon tartózkodásuk jogosságát.

A sofőr az ország déli határától indulva sehol nem állt meg, a többórás autóúton a menekültek összeszorulva, mozgási lehetőség nélkül utaztak, céljuk az volt, hogy Szlovákián keresztül eljussanak Nyugat-Európába.

A cseh férfit a Balassagyarmati Járásbíróság csütörtökön sanyargatással elkövetett embercsempészés bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet fellebbezés hiányában azonnal jogerőssé vált.

Buda Gábor, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy a főkapitányság munkatársai három nap alatt lezárták az embercsempészésen tetten ért 33 éves cseh férfi ügyének vizsgálatát.

Kapcsolódó írásaink