Bűnügy

Hét év börtönre ítélték a férfit, aki ásóval támadt rendőrökre

Az ítélet nem jogerős

Hét év börtönbüntetésre ítélte felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és két rendbeli emberölés előkészületének bűntette miatt a Nyíregyházi Törvényszék azt a férfit, aki 2021. szeptember 14-én ásóval támadt intézkedő rendőrökre – tájékoztatta az MTI-t a törvényszék sajtószóvivője szerdán.

Hét év börtönre ítélték a férfit, aki ásóval támadt rendőrökre
A támadó először az autó „széttörésével” fenyegette a rendőröket, majd azzal, hogy megöli őket
Fotó: AFP/EDUARDO SOTERAS

Az ítélet tényállása szerint egy szabolcsi településre vonult ki bejelentést követően a Nyírbátori Rendőrkapitányság egyik főtörzsőrmestere és törzszászlósa, akik az intézkedés alatt meg akarták bilincselni a vádlott testvérét. Látva ezt, a vádlott arrébb lökte testvérét a rendőröktől, majd magához vett egy ásót, amellyel először a szolgálati autó, majd a járőrök felé indult.

A támadó először az autó „széttörésével” fenyegette a rendőröket, majd azzal, hogy megöli őket – írták.

A közlemény szerint a járőrök többször is figyelmeztették a férfit, hogy tegye le az ásót, különben fegyvert fognak használni, azonban a vádlott nem tett eleget a felszólításnak. Az ásóval elindult a hátráló rendőrök felé, ezért az egyik járőr kibiztosította és rá szegezte fegyverét. Ekkor a vádlott édesapja elvette fiától a szerszámot, mire a támadó elmenekült.

A támadás olyan mértékű közvetlen veszélyt jelentett a rendőrökre, hogy az apa beavatkozása nélkül a főtörzsőrmester célzott lövést adott volna le a vádlottra.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosítás, a vádlott és védője elsősorban az emberölés előkészület bűntette vonatkozásában felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést.

Kapcsolódó írásaink

Taxizni akart a mentőautóval

ĀAz ügyészség a büntetett előéletű vádlottal szemben börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott