Bűnügy

Svájcban élő portugál embercsempész bukott le egy svéd autóval Nógrádban

A férfi terhére a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette róható

A Pásztói Járási Ügyészség indítványa alapján a nyomozási bíró elrendelte egy 31 éves portugál állampolgár letartóztatását, aki tíz szír személyt kísérelt meg átjuttatni a magyar–szlovák határon – írta meg a Nógrád Vármegyei Főügyészség sajtóközleményében.

Svájcban élő portugál embercsempész bukott le egy svéd autóval Nógrádban
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Burger Zsolt

A Svájcban élő portugál férfi 2023. február 4. napján egy svéd rendszámú személygépkocsi utasterében nyolc, míg a csomagtartóban két, magukat szírnek valló személyt szállított a 21. számú főúton Szlovákia irányába, céljuk az államhatár illegális átlépése és a Nyugat-Európába jutás volt – írta meg a Nógrád Vármegyei Főügyészség sajtóközleményében.

A gépkocsit Nógrád vármegyében rendőrök vonták ellenőrzés alá, a szállított személyeknek érvényes úti okmányuk nem volt, magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni.

A férfi terhére a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette róható, mely öt-tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A járási ügyészség a – komoly tárgyi súlyú bűncselekményt elkövető, magyarországi tartózkodási hellyel nem rendelkező – külföldi gyanúsított jelenlétének biztosítása céljából tett indítványt a férfi letartóztatására, melyet a Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra el is rendelt.

Kapcsolódó írásaink