Bűnügy

Egy óra alatt eldöntötte az esküdtszék, hogy bűnös-e Elon Musk

A Tesla vezetőjét azzal vádolják, hogy tönkretette a befektetői egy részét egy Twitter-poszttal

Gyors döntéssel ért véget az Elon Musk ellen indult per, amely arról döntött, hogy a milliárdos csalást követett-e el egy szerencsétlen vagy hazug Twitter-bejegyzésével. Az esküdtek szerint nem – írja a Rakéta.hu.

Egy óra alatt eldöntötte az esküdtszék, hogy bűnös-e Elon Musk
Elon Musk idén áprilisban írt alá a szerződést arról, hogy 44 milliárd dollárért megvásárolja a San Franciscó-i székhelyű médiavállalatot
Fotó: AFP/Odd Andersen

A Tesla vezetőjét azzal vádolták, hogy tönkretette a befektetői egy részét egy Twitter-poszttal, amely először megnövelte, majd lecsökkentette a cég részvényeinek az értékét. Musk ugyanis 2018. augusztus 7-én azt írta, hogy „Azon gondolkozom, hogy magánkézbe vegyem a Teslát 420 dolláros árfolyamon. A pénz megvan rá.”; majd ezzel folytatta: „A részvényesek vagy eladnak 420-on, vagy megtartják a részvényeket, és magántulajdonosok lesznek.” A hírhedt bejegyzést követő napokban a milliárdos elárulta, hogy több megbeszélésen volt túl a Szaúdi Szuverén Befektetési Alappal, ám a partnerei végül kitáncoltak az üzletből. A per során még az alap vezetője és Musk között váltott SMS-ek is előkerültek, hogy bizonyítsák az üzletember bűnösségét.

Azonban ez sem hatotta meg a San Franciscó-i esküdtszéket, amelynek arról kellett döntenie, hogy Elon Musk szándékosan osztott-e meg hamis információkat, hogy ezzel manipulálja a részvények árát, illetve, hogy a posztok valóban megnövelték-e a papírok értékét, és ha igen, mennyivel – írja a The Verge. A vád képviselője zárógondolataiban aláhúzta, hogy a milliárdos „hamis, az igazságot gátlástalanul figyelmen kívül hagyó” bejegyzéseket osztott meg, amelyek „rengeteg kárt” okoztak. Alex Spiro, Musk közeli bizalmasa és védője viszont az ötvenegy éves férfit úgy állította be, mint „egy srác a vádlottak padján”. A jogász azt mondta az esküdteknek, hogy „attól, hogy egy Twitter-bejegyzés rossz, még nem lesz belőle csalás”. Emellett az érvei szerint „a részvények állandóan mozognak, mindenféle okból”, de hozzátette, hogy védence bizonyos tweetjeit „ő sem bírja”.

Míg más perek esetében akár napokig mérlegelik az érveket, az esküdtek most egy óra alatt kimondták: Elon Musk nem felelős azokért a károkért, amelyeket a befektetői elszenvedtek. A Tesla, egyben a Twitter első embere láthatóan megkönnyebbült az ítélet hallatán, ezt írta a platformon: „Hála az égnek, győzött az emberek bölcsessége. Mélyen értékelem az esküdtszék egyhangú döntését, amely szerint ártatlan vagyok a Tesla 420 tőzsdéről kivezetés-ügyben.”

Kapcsolódó írásaink