Gazdaság

Reuters: India hosszú távú LNG-szerződést köt Oroszországgal

Az előzetes megállapodást már ezen a héten aláírhatják

Oroszország legnagyobb cseppfolyósítottföldgáz-termelője (LNG-), a Novatek készen áll arra, hogy hosszú távú szállításokról szóló megállapodást kössön India fő gázelosztójával, a GAIL-lel – jelentette a Reuters pénteken iparági forrásokra hivatkozva.

Reuters: India hosszú távú LNG-szerződést köt Oroszországgal
Képünk illusztráció
Fotó: Wikipedia

Az előzetes megállapodást már ezen a héten aláírhatják a Novatek elnökének, Leonyid Mihelszon indiai látogatása során, egy energetikai konferencián – mondták az ügyet ismerő, névtelenséget kérő személyek a hírügynökségnek.

A hírre akkor kerül sor, amikor a GAIL igyekszik kilábalni az egy évvel korábbihoz képest 93 százalékos profitcsökkenésből a decemberrel zárult három hónapban, amely az orosz Gazprom energiaipari óriáscég egy korábbi egységének szállítási zavarai miatt következett be.

A GAIL húsz évre szóló szerződést kötött a Gazprom Marketing and Trading Singapore (GMTS), a berlini székhelyű Gazprom Germania korábbi leányvállalatával. Tavaly a német hatóságok az oroszellenes szankciók részeként átvették a Gazprom leányvállalatát, amely ma már Sefe néven működik, anélkül, hogy kártérítést fizettek volna.

Az indiai közüzemi vállalat kénytelen volt gázkorlátozáshoz folyamodni, és csökkentette petrolkémiai üzemei termelését, miután a GMTS-szel kötött megállapodás szerinti szállítások meghiúsultak.

A Novatek és a GAIL most tárgyal a feltételekről, és dönteniük kell a szállítások mennyiségéről, ami a biztosítás és a szállítás függvénye.

„Aktívan tárgyalunk néhány hosszú távú LNG-szállítóval, remélhetőleg hamarosan legalább egy szerződést meg tudunk kötni” – nyilatkozta a GAIL ügyvezető igazgatója.

A Reuters szerint a Novatek egy hosszú távú szerződés keretében havi LNG-szállítást kínál a GAIL-nek free on board alapon, ami azt jelenti, hogy a vevőnek kell hajót bérelnie, és fizetnie kell a fuvardíjat, a biztosítást és a szállítási költségeket.

Az indiai vállalat azonban azt kéri a Novatektől, hogy biztosítsa a rakomány indiai kikötőkbe történő átrakodását, valamint fedezze a biztosítási és fuvarköltségeket, mivel a biztosítótársaságok a nyugati szankciók miatt vonakodnak orosz energiaszállítmányok szállítását biztosítani.

India az energiabiztonság növelése érdekében szeretné kiterjeszteni energetikai együttműködését Oroszországgal. Újdelhi több hónapja Oroszország legnagyobb olajfogyasztója, decemberben napi 1,17 millió hordónyi, rekordmennyiségű olajat importált.

Kapcsolódó írásaink