Bűnügy

16 éven át tudott bujkálni pizzaszakácsként egy olasz maffiózó

Az Interpol „veszélyes szökevényként” írta le a bűnözőből lett pizzaszakácsot

Edgardo Greco, Olaszország egyik legerősebb bűnszervezetének, a ’Ndranghetának a tagja 16 éven át volt szökésben, végül csütörtökön Franciaországban tartóztatták le – írta meg a Liner.hu.

16 éven át tudott bujkálni pizzaszakácsként egy olasz maffiózó
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

A ma 63 éves Edgardo Grecót 2006-ban ítélték életfogytiglani börtönre egy „maffiaháborúként” ismert összetűzés alatt elkövetett két gyilkosságért és egy gyilkossági kísérletért, írja az Interpol közleményére hivatkozva a Global News cikkét idézve a liner.hu. Emellett feltehetően a hírhedt calabriai ’Ndranghetához is kötik szálak.

Az Interpol „veszélyes szökevényként” írta le a bűnözőből lett pizzaszakácsot, akit csütörtökön találtak meg a franciaországi Saint-Etienne-ben, ahol 2014 óta élt, és három éve dolgozott a pizzériában, Paolo Dimitrio álnéven. 2021-ben még egy helyi újságban is hirdette az éttermet, a cikkben azt írták róla, Olaszországban született, de ízig-vérig Saint-Etienne-i.

Grecót Stefano és Giuseppe Bartolomeo 1991-es meggyilkolásában találták bűnösnek. Az olasz rendőrség szerint a testvérpárt egy halpiacon verték agyon vascsövekkel, de holttestüket sosem találták meg, feltehetően savban feloldották. Egy másik ember ellen megkísérelt gyilkosságért szintén Grecót ítélték el.

A börtönt életmentő kezelésről szóló orvosi dokumentumok hamisításával kerülte el, ezek birtokában ugyanis nem volt letartóztatható. 2006-ban szökött meg a rendőri őrizetből, és azóta keresték. A szökevényt egy, a ’Ndranghetához köthető bűnözők felkutatására szakosodott csoport találta meg, a szervezetet a világ egyik legveszélyesebb kokaincsempész-bandájaként tartják nyilván – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink