Bűnügy

Stopposokként szállította a vietnami migránsokat

Az életvitelszerűen Lengyelországban élő férfi több alkalommal utazott Magyarországra

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy 44 éves vietnami férfival szemben, aki egy embercsempész hálózat tagjaként, illetve annak megbízásából Vietnamból érkező illegális határátlépőket szállított Budapestről Nyugat-Európába. Ennek során kioktatta az utasait, hogy egy esetleges rendőri ellenőrzés során stopposoknak kell kiadniuk magukat – írta meg a Fővárosi Főügyészség.

Stopposokként szállította a vietnami migránsokat
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Purger Tamás

A vádirat szerint a vádlott egy embercsempészettel foglalkozó bűnelkövetői csoport megbízásából érvényes, határátlépésre jogosító úti okmánnyal, illetve tartózkodási engedéllyel nem rendelkező vietnami állampolgárságú személyeket szállított Budapestről Nyugat-Európába, elsősorban Németországba és Belgiumba – közölte a Fővárosi Főügyészség.

A hálózat tagjai a csempészett vietnami állampolgárokat más, rájuk hasonlító vietnami személyek nevére kiállított, illetve fényképével ellátott okmányokkal látták el, a tényleges céljuk azonban az volt, hogy őket illegálisan valamelyik nyugat-európai országba juttassák.

Az életvitelszerűen Lengyelországban élő férfi az embercsempészés érdekében több alkalommal utazott Magyarországra. Az egyik ilyen alkalommal, 2021. augusztus 23-án Budapesten, legalább két vietnami állampolgárt vett fel a gépkocsijába azzal a céllal, hogy őket fejenként 1000–2500 euró összegért Németországba szállítsa. A vádlott az autóban kioktatta őket, hogy viselkedjenek nyugodtan, és ha útközben esetleg ellenőrzés alá vonják őket, mondják azt, hogy őt nem ismerik, stoppoltak, így véletlenszerűen kerültek a gépkocsijába. Útjuk során a cseh rendőrök megállították őket, és az illegális utasok ügyében eljárást indítottak, a Lengyelországban élő és lengyel tartózkodási engedéllyel rendelkező vádlottat azonban elengedték. 

A férfi ezt követően, 2021. október 13-án újabb négy vietnami személyt vett fel Budapesten, majd őket is kioktatta arról, mit kell mondaniuk, ha esetleg megállítják őket a rendőrök. A vádlott gépkocsiját az M1-es autópálya Ausztria felé vezető szakaszán Nagyszentjános közelében ellenőrzés alá vonták, amelynek során a járműben több, mások nevére kiállított úti okmányt is találtak, majd ezt követően a sofőrt és utasait is előállították.

Az ügy kapcsán a vietnami állampolgárok csempészésére specializálódott bűnszervezet tevékenységének felderítése érdekében, valamint a párhuzamos nyomozások koordinálására az Eurojust támogatásával Magyarország, Belgium, Csehország, Lengyelország, majd később Németország részvételével közös nyomozócsoport (JIT) alakult. A közös nyomozócsoportban Magyarországot a Fővárosi Főügyészség képviselte.

A Fővárosi Főügyészség a 44 éves vietnami férfit anyagi haszonszerzés érdekében, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását, továbbá Magyarország területéről történő kiutasítást indítványoz a vádiratban. A vádlott jelenleg is letartóztatásban van.

Kapcsolódó írásaink