Bűnügy

Helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék a katolikus egyház tagjait zaklató férfi ügyében született elsőfokú ítéletet

Több esetben zaklatta a katolikus egyház plébánosait

A Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett végzésével helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletét, amelyben kétrendbeli zaklatás vétsége miatt megrovásban részesítette azt a férfit, akit azzal vádolt az ügyészség, hogy – az őt korábban ért szexuális abúzus miatti bocsánatkérés érdekében – több esetben zaklatta a katolikus egyház plébánosait – közölte a törvényszék sajtóosztálya.

Helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék a katolikus egyház tagjait zaklató férfi ügyében született elsőfokú ítéletet
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Mint írták, a másodfokú bíróság által pontosított ítéleti tényállás szerint a terhelt több esetben – egy alkalommal 22 óra körül – felkereste a katolikus egyház egyik plébánosát annak lakásán, arra kérve őt, álljon ki mellette a gyermekkorában – egy azóta már laicizált (kilépett) pap által – a sérelmére elkövetett szexuális zaklatás miatt, valamint segítse őt abban, hogy a bíboros kérjen tőle bocsánatot.

A férfi 2019 májusában és júniusában több alkalommal megjelent a plébános által tartott misén, két esetben vallási vezetőket bíráló szórólapokat helyezett el egy bazilika épületében, a 2019. márciusa és júniusa közötti időszakban napi rendszerességgel kísérelte meg telefonon is elérni a plébánost és az érseki általános helynököt hivatali, illetve magántelefonján – részletezték a közleményben.

Kitértek arra is, hogy miután a férfi ezen megkeresései sikertelenek voltak, a püspököt segítő papot annak mobiltelefonján is felhívta, részére – egy hónap alatt – hat sms-t, valamint egy elektronikus levelet küldött. Ezekben határidő megjelölésével közölte, ha nem kérnek tőle bocsánatot, illetve nem vizsgálják ki a korábbi ügyben lefolytatott eljárást, a mise közben feláll, és kérdőre vonja őket.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2022. május 5-én kihirdetett ítéletével kétrendbeli zaklatás vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, ezért őt egységes intézkedésként megrovásban részesítette – idézte fel a törvényszék sajtóosztálya.

Hozzáfűzték: a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék az elsőfokú ítéletet helybenhagyta azzal, hogy a megrovás egységes intézkedésként történő megnevezését mellőzte.

A Fővárosi Törvényszék tanácselnöke szóbeli indokolásában kifejtette, hogy az elsőfokú bíróság döntő részben helyesen értékelte a bizonyítékokat, azonban a tényállás az egyik sértett esetében a kapcsolatfelvételek számát illetően pontosításra szorult. Kiemelte azt is, hogy a jelen büntetőeljárásban nem volt vizsgálható a vádlott részvételével lefolytatott egyházi eljárás, valamint az sem, hogy a sérelmére követtek-e el szexuális bűncselekményt – ismertették.

Az egyházi személyek mindennapi szokásos életvitele, háborítatlansága is büntetőjogi védelmet élvez – írták.

A törvényszék az elsőfokú bírósággal szemben súlyosító körülményként értékelte azt, hogy a vádlott garázda jellegű magatartást tanúsított akkor, amikor megrugdalta a plébánia ajtaját. Az elsőfokú bíróság a legenyhébb joghátrányt, a megrovást alkalmazta, melynek további enyhítése ezért fel sem merülhet – zárul a közlemény.

Kapcsolódó írásaink