Bulvár

Kiderült, ez Vilmos herceg terve a monarchiával kapcsolatban, egyre többen aggódnak miatta

III. Károly király sokat karcsúsított a monarchián az elmúlt években, most kiderült, Vilmos herceg tovább szeretné zsugorítani

Jelenleg nagyon kevesen dolgoznak főállásban a királyi családnak. Ez az utóbbi időben problémákat is okozott, amikor kiderült III. Károly király és Katalin hercegné betegsége. Vilmos herceg hasonló reformokat tervez bevezetni, ami a királyi család szakértői szerint igazán aggasztó – írja az elle.hu.

Kiderült, ez Vilmos herceg terve a monarchiával kapcsolatban, egyre többen aggódnak miatta
Vilmos brit és walesi herceg egy sokkal kisebb monarchiát képzel el
Fotó: NorthFoto

Június közepén tartották III. Károly király hivatalos születésnapját. A Trooping the Colour végén a hagyományoknak megfelelően a királyi család a Buckingham-palota erkélyéről nézte végig a légiparádét, ám sokaknak feltűnt, hogy az erkély kifejezetten üres volt. III. Károly király tavaly új szabályt vezetett be, és csak azok a családtagok jelenhettek meg az erkélyen, akik főállásban dolgoznak a koronának. Erzsébet királynő idején még nem követték ezt a szabályt, ezért mindenki köszönthette az embereket.

A királyi család szakértői megértik ezt a döntést, főként a jelenlegi helyzetben, mivel csak így zárhatta ki például András herceget. Ugyanakkor aggasztónak tartják, hiszen egyre kevesebb lesz a dolgozó családtag, III. Károly király pedig nem szeretné bővíteni a listát, és ez Vilmos herceg tervei között sem szerepel.

„Amit elmondott nekem, aggodalomra ad okot a monarchia jövője miatt. Azt mondta nekem: »Amikor a család idősebb tagjai nyugdíjba vonulnak, Ő Királyi Fensége nem fog senki mást meghívni, hogy legyen dolgozó királyi családtag. Majd kiderül, egyáltalán akarja-e majd, hogy két fiatalabb gyermeke is dolgozó királyi családtag legyen«” – írta Richard Eden, a királyi család egyik szakértője. Eden Vilmos herceg egyik barátjával beszélgetett, aki szerint a walesi herceg egy sokkal kisebb monarchiát képzel el.

„Ez az, amit Vilmos akar. A kis európai monarchiákat tekinti a jövő modelljének” – mondta a forrás a szakértőnek.

Nem tudni, hogy Vilmos herceg tervei miként fognak megvalósulni, az viszont biztos, hogy már III. Károly király uralkodása alatt is kisebb lett a monarchia. Eredetileg Harry hercegnek és Meghan Markle-nek fontos szerepe lett volna, hiszen Vilmos herceg és Katalin hercegné velük osztották volna meg a munkát. Mivel ők kiestek, ezért a szakértők szerint Vilmos hercegnek a terheket jövőben az unokatestvéreivel kellene megosztania.

Kapcsolódó írásaink