Bulvár

A királyi dada, Maria Borrallo három fő feladata

Hogyan gondoskodik Katalin és Vilmos gyerekeiről?

Látjuk fotókon, videókon feltűnni, mégsem tudjuk, pontosan mit csinál… Maria Borrallo Katalin és Vilmos három gyerekének dadája tíz éve fontos szerepet tölt be a családban, a feladatai pedig folyamatosan változnak – írja a life.hu.

A királyi dada, Maria Borrallo három fő feladata
Maria Teresa Turrion Borrallo 2017-ben
Fotó: AFP/Pool/Justin Tallis

A walesi herceg és hercegnő spanyol dadája, Maria Teresa Turrion Borrallo még 2014-ben csatlakozott a családhoz, amikor György herceg nyolc hónapos volt. Tíz év elteltével Maria még mindig Vilmosnak Katalinnak dolgozik, és segít nekik gondoskodni három gyermekükről, György hercegről, Sarolta hercegnőről és Lajos hercegről. Ahogy a gyerekek cseperednek, úgy Maria Borrallo feladatai is változnak. De hogy pontosan mit csinál egy királyi dada ott, ahol a gyerekek iskolás korban vannak, arról Louenna Hood védőnő – aki éppúgy a híres bathi Norland College-ban tanult, akárcsak Maria - beszélt. „Ahogy nőnek a gyerekek, más dolgokat bíznak rá, de nem lesz kevesebb a dolga” – szögezte le Hood. Nézzük, mik Maria legfontosabb feladatai!

1. Maria Borrallo kiemelt feladata a szervezés

„Ha a gyerekek napközben az iskolában vannak, meg kell szervezni, mikor és milyen sorrendben kell elhozni onnan őket. Ez komoly logisztikát igényel. Utána a különórák és a sportfoglalkozások követeznek, ahova szintén Maria viszi őket, és ő is megy értük” – mesélte Louenna, és hozzátette, a dada dolga arról is gondoskodni, hogy a gyerekek bőséges és megfelelő reggelit kapjanak, olyat, ami feltölti őket a mozgalmas iskolai napra. A vacsorát is ő intézi, valamit azt is, hogy a gyerekek mit kapjanak az iskolában, különös tekintettel arra, hogy véletlenül se ugyanaz legyen otthon a vacsora, mint amit ebédkor is ettek, és pontosan tudja, mi a gyerekek kedvenc fogása.

Maria figyel arra is, hogy iskolai egyenruha vagy sportruha legyen rajtuk és az makulátlan legyen. „Az ilyen korú gyerekek gyorsan nőnek, a dada feladata az is, hogy ellenőrizze, hogy minden ruha és cipő jó-e még a rájuk és alkalomnak megfelelően öltözteti őket, ám olykor a nagyközönség kritikával illeti a döntéseit” – nyilatkozta a védőnő

2. A gyermekek személyre szabott támogatása is Maria dolga

„Minden gyermeknek egyéni karaktere és személyisége van, és dadaként az a feladatunk, hogy olyan tevékenységeket tervezzünk, amelyek lekötik a kicsiket” – magyarázza Louenna.

Amíg az egyik gyerek sporttal tud kikapcsolódni, a másik művészi tevékenységet végezne inkább, az köti le, az nyugtatja meg. Ezt egy jó dada tudja.

„Elvárás, hogy segítsen a gyerekeknek a házi feladatban, és a lehető legszórakoztatóbbá és érdekesebbé tegye azt. Tudnia kell, melyik gyerek, hol szeret tanulni, legyen az a szoba vagy a kert” – szögezte le.

3. Maria segíti a gyerekek önállóvá válását is

A professzionális dada egyik kulcsfontosságú feladata, hogy megtanítsa arra a gyerekeket, hogy saját maguk végezzenek el koruknak megfelelően dolgokat. „A függetlenség előmozdítása a szerepünk része, a gyermek önbecsülése szempontjából kiemelkedően fontos, hogy megtanítsuk őket a felelősségvállalásra és megdicsérjük az önnálló gondolataikért” – folytatta Louenna.

Eleinte egyszerűbb bevetni az ágyukat vagy elkészíteni egy rántottát számukra, de egy idő után ezeket nekik is meg kell tanulniuk. Fontosabb, hogy megtanítsuk a gyerekeknek ezeket, mint, hogy mi végezzük el helyettük. Ez rengeteg sikerélménnyel is jár: nincs nagyobb boldogság, mint látni az örömet a kicsik arcán, amikor először sikerül elvégezniük egy feladatot – mondta Louenna.

Kapcsolódó írásaink