Bulvár

Mi történik Harry herceg királyi címeivel, ha amerikai állampolgár lesz?

Harry herceg tervei között szerepel az amerikai állampolgárság megszerzése, amely érinti királyi címeit is

Miután Harry herceg és felesége, Meghan Markle elhagyta az Egyesült Királyságot, először Kanadában telepedett le. Később innen költöztek át az Egyesült Államokba, ahol jelenleg is életvitelszerűen tartózkodnak két gyermekükkel, Archie-val és Lilibettel – írja az Elle.hu.

Mi történik Harry herceg királyi címeivel, ha amerikai állampolgár lesz?
Harry herceg
Fotó: NurPhoto via AFP/Reginald Mathalone

Károly király korábban felszólította Harry herceget, hogy családjával együtt hagyja el angliai otthonát: a Frogmore Cottage használati jogait elvesztette, így jelenleg nincs hivatalos lakcíme az Egyesült Királyságban.

Egyes informátorok és dokumentumok szerint a herceg szeretné megszerezni az amerikai állampolgárságot, ám ez jelentős változásokat jelentene az életében.

Harry herceg megváltoztathatja az állampolgárságát

Amennyiben Harry herceg úgy dönt, hogy elkezdi a honosítási folyamatokat, el kell gondolkoznia azon, hogy mi történik majd a királyi címeivel.

Bár hivatalos tisztségeiről lemondott, de továbbra is a brit király család tagja és Sussex hercege. Egy bevándorlási ügyekkel foglalkozó, New Yorkban dolgozó ügyvéd, Gita Gorji szerint Harry herceg megtalálhatja a jogi kiskaput arra nézve, hogy ne kelljen lemondania a hercegi címéről, ha az amerikai alkotmány megfelelő paragrafusára hivatkozik.

Az Egyesült Államok nem adhat nemesi címet, és a kongresszus döntése nélkül senki nem fogadhat el semmilyen rangot vagy egyéb javat idegen államoktól sem, amennyiben állami hivatalt tölt be.

A jogi szakértő kifejtette, hogy ennek a záradéknak az a célja, hogy az Egyesült Államok kormánya osztálykülönbségektől mentes köztársaság maradjon. Arról azonban nem rendelkezik az alkotmány, hogy az amerikai állampolgárságot megszerző személynek le kellene mondania a korábban, más országban megszerzett címeiről.

Harry herceg tehát az állampolgárság megszerzésére irányuló folyamatok alatt érvelhet azzal, hogy nem kötelessége lemondani a királyi címeiről, és az erről való rendelkezés alkotmányellenes lenne.

A szakértők szerint a herceg valószínűleg meg kívánja tartani sussexi hercegi címét, és minden bizonnyal ugyanolyan helyzetbe kerül majd, mint Lilibet lánya, aki ugyan amerikai állampolgár, hiszen az Egyesült Államokban született, ám a brit uralkodócsalád tagjaként uralkodói címet is kapott.

Kapcsolódó írásaink